Afbeelding
Foto: stockfoto

Werkstraf en rijontzegging voor 75-jarige Kampenaar die fietser omver reed

Algemeen

ZWOLLE/KAMPEN (JPZ) – Zonder voldoende zicht reed in maart dit jaar een 75-jarige automobilist uit Kampen in Zwolle een fietser aan. Zij raakte zwaargewond. Volgens de rechtbank reed de man aanmerkelijk onoplettend en onachtzaam.

De rechtbank in Zwolle legde de 75-jarige F.H. Donderdag een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van drie maanden op. De automobilist was op de ochtend van 23 maart in Zwolle onderweg naar de revalidatiekliniek toen hij op de Assendorperstraat in Zwolle afsloeg zonder dat hij voldoende zicht had op aankomende fietsers. Zijn zicht was geblokkeerd door zijn vrouw op de bijrijdersstoel die vanwege haar spierziekte wat verstijfd voorover zat. H. vertrouwde er echter op dat zij wel een seintje zou geven als er een fietser aan kwam. Ze zag de fietser, maar kreeg door haar ziekte geen geluid uit haar keel.

Het slachtoffer viel vanaf de motorkap van de auto op straat. In het ziekenhuis bleek sprake te zijn van vijf gebroken ribben, een kneuzing van de linker long en een klaplong. De vrouw lag elf dagen in het ziekenhuis en kon pas na vijf maanden weer aan het werk. Dat maakt dat hier sprake is van zwaar lichamelijk letsel, aldus de rechters.

De automobilist heeft toegegeven dat hij de fietser nooit heeft gezien. Zonder goed zicht is hij toch linksaf geslagen, zonder dat hij voldoende deed om er zeker van te zijn dat de weg vrij was. Daarmee heeft hij een onverantwoord risico genomen, aldus de rechtbank. Met een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van 3 maanden houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man niet eerder voor de strafrechter verscheen.

Tegen de man was een werkstraf van 80 uur en een rijontzegging van een halfjaar, waarvan de helft voorwaardelijk, geëist.

Gerard Meijeringh