Afbeelding
Foto: Shutterstock

Taakstraf en rijontzegging voor bezopen automobilist die bocht miste

Algemeen


ZWOLLE (JPZ) – Een 22-jarige automobilist die in april op de Blaloweg een verkeersongeval veroorzaakte is dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur, waarvan 50 uur voorwaardelijk. Ook kreeg hij een rijontzegging van 2 jaar opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk.

Op 24 april kwam iets voor 5 uur in de nacht de melding binnen van een ongeval op de kruising Blaloweg-Westenholterallee. Bestuurder A.P. uit Lelystad had de bocht gemist. Volgens zijn eigen verklaring had hij de bijrijder gevraagd even het stuur vast te houden zodat hij zelf op zijn telefoon een bericht kon tikken. Bij een blaastest bleek hij maar liefst twaalf keer meer alcohol gedronken te hebben dan is toegestaan voor een beginnend bestuurder.

De jongeman uit Lelystad was onderweg terug van een avondje feesten in discotheek Lucky in Rijssen. Er was veel drank genuttigd. Later ontkende de man dat hij zijn telefoon vast had toen hij de bocht moest nemen. De rechtbank in Zwolle acht dat feit ook niet bewezen. 

Voor twee van de inzittenden waren de gevolgen groot. Een slachtoffer liep een scheur in zijn milt op. Een tweede had een bloeding tussen de hersenen en de hersenpan, gekneusde ribben, een gebroken ondertand en heeft een vlek in zijn gezichtsveld. Toch achtten de rechters zwaar lichamelijk letsel niet bewezen. En dat maakt dat ze veel lager uitkwamen dan de eis van 7 maanden cel. Ook hielden de rechters rekening met het feit dat de man niet eerdere strafbare feiten heeft begaan.


Gerard Meijeringh