Afbeelding

Onderzoek naar dubbele moord McDonald’s afgerond

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De rechtbank in Zwolle trekt in november twee dagen uit voor de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in het McDonald’s-restaurant in Zwolle-Noord. Ook de laatste onderdelen van het strafrechtelijk onderzoek zijn nu afgerond, meldde de rechtbank donderdag.

Op 30 maart 2022 werd in het restaurant van dichtbij geschoten op de twee broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar. De McDonald’s zat vol met kinderen die net die middag een schoolvoetbaltoernooi vlakbij hadden afgerond. In het restaurant brak paniek uit. De schutter liep vervolgens naar buiten, reed weg en meldde zich later die avond op het politiebureau in Deventer. Deze Veysel Ü., nu 34 jaar oud en afkomstig uit Rozendaal, heeft bekend van dichtbij op de twee broers geschoten te hebben. De beide slachtoffers overleden ter plaatse. Een werd met vijf kogels geraakt, de ander met zes. Eerder meldde het Openbaar Ministerie al hoe doeltreffend Ü. is geweest: alle elf kogels die hij afvuurde, waren raak.

Op de laatste inleidende zitting donderdag werd duidelijk dat nu ook het persoonlijkheidsonderzoek naar Ü. in het Pieter Baan Centrum is afgerond. Deskundigen konden geen conclusies trekken over de geestesgesteldheid van de man omdat hij weigerde vragen te beantwoorden. Wel was volgens hen duidelijk dat het momenteel niet goed gaat met hem. Advocaat Michel van Stratum weigerde daarover donderdag vragen te beantwoorden. Ook op deze zitting kwam weer veel publiek af.

De schietpartij zou een gevolg zijn van een conflict over een investering van naar verluid een miljoen euro door Ü. Kennelijk zou de zoon van slachtoffer Ali dat geld in Turks vastgoed investeren. Volgens advocaten Esther Blok en Michel van Stratum werd Ü. onder grote druk gezet door de familie. “Hij is lange tijd opgelicht, bedreigd en afgeperst onder andere door de zoon’’, zeiden de raadslieden eerder. Ook tijdens het gesprek in het restaurant zou hij bedreigd zijn.

Veysel Ü. is dubbele moord ten laste gelegd. De rechtbank behandelt de zaak vanaf 28 november.

Gerard Meijeringh