Afbeelding
Foto: Shutterstock

Verdachte McDonald’s-moorden ‘vreest voor liquidatie’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De verdachte van de dubbele moord in de McDonald’s in Zwolle-Noord in maart dit jaar staat op een dodenlijst. Dat zei zijn advocaat donderdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle.

(door Michiel Satink)

Verdachte Veysel Ü. (33) vreest voor een liquidatie, zei zijn advocaat Michel van Stratum. Het is reden voor extra beveiliging in het huis van bewaring waar de verdachte zit. De dreiging is onderwerp van onderzoek, zei zijn raadsman.

Ü. heeft erkend op 30 maart dit jaar in de McDonald’s in Zwolle-Noord geschoten te hebben. Bij die schietpartij, in een bomvol restaurant, werden de broers Ali (57) en Hüseyin (62) Torunlar van dichtbij doodgeschoten. De beide slachtoffers overleden ter plaatse. 

Het was geen moord en er was geen vooropgezet plan, zei de advocaat. Dat zou volgens hem onder meer verklaren waarom Ü. er gewoon met zijn eigen auto naartoe was gereden. Hij heeft het schieten erkend ‘’maar dit is niet wat hij heeft gewild’’, aldus Van Stratum op de tweede inleidende zitting in deze strafzaak. 

De raadsman vroeg vooral meer aandacht voor de mogelijke achtergrond van de schietpartij. Zijn cliënt zou een miljoen euro geïnvesteerd hebben via de zoon van Ali in Turkije. De verdachte werd langdurig opgelicht en afgeperst door de familie, aldus Van Stratum. Daarbij zou ook de naam van een bekende Turkse crimineel, die in Nederland vastzit, als dreiging zijn gebruikt. 

Van Stratum meent dat de politie ‘stil zit’ in plaats van deze afpersing uitvoerig te onderzoeken. In Turkije zou al wel een onderzoek naar afpersing lopen. De officier van justitie vond het niet relevant om een vermeende afpersing door de slachtoffers en hun familie te onderzoeken. Het zou niets zeggen over de vraag of een dubbele moord te bewijzen is. Ook is bij het Openbaar Ministerie niets bekend over een dreiging met een liquidatie aan het adres van de verdachte.

De rechtbank wees de verzoeken af. Op de zitting kwamen veel nabestaanden af, de verdachte was afwezig. Een volgende regiezitting vindt in november plaats.Gerard Meijeringh