Mevrouw van der Veen - Blom
Mevrouw van der Veen - Blom Foto: Pedro Sluiter

Dirkje van der Veen viert 100ste verjaardag

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Dirkje van der Veen-Blom heeft donderdag 26 oktober haar 100ste verjaardag gevierd. Burgemeester Peter Snijders ging vrijdag bij haar op bezoek om haar persoonlijk te feliciteren.

Dirkje van der Veen bracht haar jeugd door als vissersdochter in Monnickendam. Ze was de vijfde van zeven kinderen: een broer en zes zussen. De Zuiderzee speelde een belangrijke rol in haar jonge jaren. Dirkje vlakbij de haven en overstromingen kwamen vaak voor. Als dochter moest ze regelmatig mee de zee op en als de boot dan ’s ochtends aanmeerde, was ze net op tijd om aan te schuiven in de klas. Als er ’s nachts boten aanmeerden met verse vis, hielp ze mee met het schoonmaken van de vis.

Na de lagere school ging ze werken als hulpje van de koster in de kerk en later als dienstmeisje in Amsterdam. In 1940 werd ze toegelaten tot de opleiding leerling verpleegkundige. Ze woonde boven de ziekenzalen van het psychiatrisch ziekenhuis in Amersfoort en was ten allen tijde oproepbaar. De oorlogstijd was geen goede tijd en ook daarna was het moeilijk. Reizen was problematisch en toen haar ouders overleden was het niet mogelijk om naar huis te gaan. Na haar opleiding in Amersfoort ging ze werken in Rotterdam, waar ze haar diploma voor zieken- en kraamverpleging heeft gehaald.

Na de oorlog heeft ze gelift naar onder andere Luxemburg en Zwitserland, samen met collega’s. Ze deden ook mee aan de Nijmeegse Vierdaagse. Hier sloeg ze haar toekomstige echtgenoot, Albert van der Veen, aan de haak. De verpleegsters uit Rotterdam waren één van de eerste vrouwen die meededen aan de Vierdaagse en haar groep is ook nog te zien op ansichtkaarten uit die tijd.

Albert kwam uit Winschoten en nadat ze getrouwd zijn in 1954 zijn ze in Norg gaan wonen. Ze kregen vier kinderen. Albert werkte bij de Rijkspolitie in Drenthe en Groningen. Ze zijn veel verhuisd en woonden vaak naast of boven het politiebureau. In die tijd zorgde Dirkje voor koffie en thee voor de collega’s van haar echtgenoot, en soms ook voor dorpsgenoten die ‘s nachts voor de deur stonden.

Nadat haar man met pensioen ging zijn ze in Winschoten gaan wonen. Ze stonden actief in het leven. Albert hield van tuinieren en Dirkje genoot van haar verschillende clubs: zingen, volksdansen en gymnastiek. Sport was en is altijd belangrijk geweest in haar leven. Behalve de Nijmeegse Vierdaagse en deelname aan volksdans en gymclubs deed ze aan volleybal, tafeltennis, zwemmen, schaatsen en fietsen. Op latere leeftijd ging ze op orgelles, deed ze een computercursus en heeft ze leren whatsappen. De kerk heeft altijd een grote rol gespeeld in haar leven, ook daar was ze heel actief. Ze werd eind jaren 50 de eerste vrouwelijke diaken in Schoonoord en gaf les op de zondagsschool.

In 1998 overleed haar man, dat was een moeilijke tijd. Mede door het verlies van dierbaren om haar heen en corona werd ze eenzaam in Winschoten. Ze besloot een nieuwe start te maken. In februari dit jaar is ze verhuisd naar Zwolle. Haar dochter woont nu dichtbij. Het was een grote stap, maar ze heeft geen spijt. Mevrouw heeft twee kleinkinderen en drie achterkleinkinderen gekregen.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.