Richard Rijnja op zijn werkplek in de Marslanden. “Ik ben heel trots, niet helemaal het juiste woord, dat ik de eerste echte Zwolse whisky op de markt breng.”
Richard Rijnja op zijn werkplek in de Marslanden. “Ik ben heel trots, niet helemaal het juiste woord, dat ik de eerste echte Zwolse whisky op de markt breng.” Foto: Pedro Sluiter

Richard Rijnja: ‘Ik hoef niet de hele wereld te voorzien van mijn whisky’

· leestijd 3 minuten Algemeen

ZWOLLE - Zwolle, bedrijventerrein de Marslanden; waar eens weekkrant de Swollenaer het levenslicht zag, rond die locatie maakt Richard Rijnja medio 2020 bekend dat de stad weer een distilleerderij gaat krijgen met de alleszeggende naam de Blauwvinger. Hoewel het Covid-19 virus in die periode wereldwijd rondwaart vormt dat voor Rijnja geen belemmering in zijn opstartfase die op donderdag 19 november 2020 resulteert in het vullen van het vat Zwolse Bravoure Single Malt. De allereerste Zwolse whisky wordt hiermee een feit. Maandag 20 november 2023 kan er getoost worden.

Rijnja, een geboren Hagenees en vader van drie zonen, woont inmiddels met zijn partner ruim dertig jaar in Zwolle. De hoofdstad van Overijssel wordt vanwege Rijnja’s werk in de zorg de plek waar hij met zijn gezin prima bivakkeert. “Via een vriend kreeg ik destijds een vacature toegestuurd en ben gaan solliciteren. Iets dat ik vele jaren niet had gedaan. Maar werd aangenomen en Zwolle is een mooie stad en ligt centraal. Ik heb mij toen voorgenomen om hier zeker twintig jaar te blijven. Waarom? Ik vind het heel belangrijk dat kinderen roots krijgen in de stad. Dat zij hier een vriendenkring opbouwen. Zelf heb ik moeten ervaren hoe het is om in mijn jeugd twee tot drie keer te moeten verhuizen. Daardoor ken ik zowel van de lagere school als het middelbaar onderwijs vrijwel niemand meer. Nu zie ik bij mijn kinderen dat zij nog steeds hun sport hier beoefenen. In de dertig jaar dat ik in de zorg werkzaam was, heb ik zeker acht verschillende functies bekleed. In het laatste jaar was ik coach bedrijfsvoering. Helaas kwam mijn functie te vervallen en rees bij mij de vraag: wat nu? Mijn vrouw moest nog drie jaar voor haar pensioen en zelf wilde ik wat leuks gaan doen. De hele dag Netflixen is ook niet oké. Dat was het moment dat ik van mijn hobby een zaak ben begonnen.”

Distilleren
Distilleren is iets waar Rijnja al jaren mee bezig was. Dat begon achter in de tuin met experimenteren en het bouwen van een ketel. Kleinschalig distilleren, niet meer. Een complete distilleerronde was goed voor het vullen van zo’n vijf flessen. Op enig moment vroeg zijn zoon: pa, kun jij ook gin maken? Rijnja: “Gin was toen een hype. Mijn whisky’s waren eigenlijk geen whisky want die hebben nooit in een vat gezeten. Ze smaakten in ieder geval goed, net als mijn likeuren die een prima aftrek als standaard kadootje vonden bij familie en vrienden. Sowieso heb ik in die periode nooit wat verkocht. Het proces van distilleren en het maken van jenever vind ik gewoon leuk. Het is mijn passie maar wil het wel beheersbaar houden. Ik hoef niet de hele wereld te voorzien van mijn whisky.”

Het vat
Over het proces van distilleren praat Rijnja zowel met gemak als met passie. Dat het begin van dat proces overeenkomsten vertoont met het maken van bier. Of het koelen, vergisten, scheiden van vloeistoffen op basis van kookpunten tot het moment waarop het spul het vat ingaat. Dan na een jaar voorzichtig proeven, na het tweede jaar nog een beetje proeven om tenslotte hopen op een goed eindresultaat na drie jaar en één dag. “De kleur van whisky is voor honderd procent uit het vat afkomstig terwijl de smaak voor tachtig procent vat gelieerd is. Het betekent dat ik als distilleerder slechts twintig procent invloed op de smaak kan uitoefenen. Ik werk met een mix van Amerikaanse Bourbon vaten en Spaanse sherryvaten. De sherryvaten geven, behalve veel kleur, ook een heel herkenbare smaak af. Bourbonvaten geven weer andere smaken af. Van belang is waar jij als distilleerder jouw handtekening zet.”

Miljoen
De Zwolse whisky, toch wel een eyecatcher binnen de werkzaamheden van Rijnja. Het wordt voor de volle honderd procent de eerste, echte Zwolse whisky. ”Eerst heb ik gegoogeld op de stad Zwolle. Aantal inwoners, toen 116.000, dat is voor mij een aardige partij. Daar zitten ongetwijfeld een aantal liefhebbers bij. Daarna las ik over de miljoen bezoekers die hier gemiddeld per jaar komen. Dat komt overeen met de grootte die ik wil hebben. De Zwolse whisky wordt in een oplage van 175 flessen gemaakt. Inmiddels is het merendeel bij voorinschrijving al verkocht.”

Vrouwen
Whisky, mannendrank? “Daar ben ik het hardgrondig mee oneens. Begin je met een zwaar geturfde whisky dan zullen vrouwen snel klaar zijn. Dan is whisky een redelijke aanslag op jouw smaakpapillen. Maar met hele zachte toegankelijke whisky merk je dat vrouwen dat ook lekker vinden. Vrouwen ruiken beter, proeven beter, smaak herkennen ze beter en vrouwen kunnen er veel meer woorden aan geven dan mannen. Wil je een ultieme avond beschrijven, zullen mannen zeggen: met een stel vrienden in een grote tuin, eerst lekker aan de barbecue en daarna heerlijk onder een boom met een goede whisky en sigaar. Dat is dan hun ultieme geluk. Vind ik ook wel, alleen heb ik mijn vrouw beloofd dat ik niet rook. Dus die sigaar blijft weg.”

www.blauwvinger.com








Gerard Meijeringh