Afbeelding
Foto: Shutterstock

Tbs geëist na brandstichting in flat en doden van hond

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ze stak haar hond neer, waarna ze ook poogde haar appartement in een van de flats aan de Hanekamp in Zwolle in de brand te steken. De 43-jarige bewoonster zat in een psychose toen dit alles gebeurde, zei ze donderdag in de rechtbank in Zwolle.

Het appartement liep op 27 december alleen rookschade op. Buren bonkten op haar deur toen het rookalarm afging. De 43-jarige A. de V. liep zelf haar appartement uit. Binnen troffen agenten een hevig bloedende hond. Het beestje werd naar buiten gedragen en overleed ter plaatse. In de woning lag in een plas bloed een groot vleesmes. “Ik was ontzettend bang. Ik leefde in een nachtmerrie met het besef dat ik wakker was”, zei de vrouw donderdag in de rechtszaal. Ze stak haar hond neer met het idee daarna zelf haar eigen leven te beëindigen. Maar de hond bleef nog leven. “Ze was gewoon supersterk. Ik had spijt dat ik het had gedaan maar ik moest door om haar uit haar lijden te helpen.”

De vrouw verkeerde in een psychose toen ze deze feiten pleegde, zo stelden deskundigen. Het was voor de officier van justitie reden om tbs met voorwaarden te eisen. “Mevrouw heeft dringend hulp nodig en gelukkig wil ze die accepteren’’, zei de officier van justitie. Ze wilde een eind maken aan haar leven, ging de officier verder. “Ze zat rustig op haar stoel in de woonkamer terwijl de rook in het appartement rondging.” De brand bleef beperkt tot enkele boeken en een ordner die vlam hebben gevat. De huurwoning liep slechts lichte rookschade op.

De vrouw had de nacht voor de brand niet geslapen en was gestopt met het innemen van haar medicatie. Het was niet de eerste keer dat ze verward gedrag vertoonde. In de zomer van vorig jaar sprong ze al eens van haar balkon, met twee gebroken benen tot gevolg. Haar benen genazen bijzonder snel, zei de verdachte. “Alles ging net goed. Waarom heb ik niet gedacht: het gaat goed, laat ik dat zo houden?” vroeg ze zich hardop in de rechtszaal af.

De officier van justitie heeft overwogen te eisen dat mevrouw ook geen gezelschapsdieren meer mag houden. Ze zag daar echter toch vanaf. Advocaat Dick Pieter Poppe zag ook in dat tbs met voorwaarden de enige juiste maatregel is.

Het vonnis volgt op 13 juli.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via www.113.nl of door te bellen met 0800-0113.

Gerard Meijeringh

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.