Afbeelding
Foto: Ingrid Oosten

Zwollenaar op lijst Partij van de Sport: ‘We gaan voor een gezond, fit en vitaal Nederland’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op de lijst van de nieuwe landelijke partij, Partij van de Sport, staat een Zwollenaar. Het is Danny van Brussel en hij staat op nummer drie. De partij zet zich in voor een gezond, fit en vitaal Nederland.

(door Ingrid Oosten)

De Partij van de Sport is opgericht tijdens de coronapandemie. De overheid vond de sportbranche niet essentieel en dus moesten sportscholen, zoals zoveel andere branches, dicht blijven. Er is toen vanuit de sportwereld een petitie ondertekend waarin 380.000 mensen aangaven dat sport een dagelijks en essentieel onderdeel van hun leven is. Dat was de reden om een partij op te richten, want, zoals van Brussel aangeeft: “Als je iets wilt veranderen, moet je niet vanaf de zijlijn gaan roepen, maar zelf meedoen.” 

Waarom van Brussel aanhaakte bij de nieuwe partij? “De speerpunten van de partij komen erg overeen met de denkbeelden die ik al jaren heb. Ik ben jarenlang actief als personal trainer en dan kom je erachter dat het om veel meer gaat dan alleen maar sport. Als je mensen goed wilt begeleiden, dan gaat het om het totaalplaatje.” 

De Partij van de Sport vindt dat sport en bewegen essentieel is voor mensen, maar het draait ook om vitaliteit en welbevinden. Daarmee is het geen one-issue partij, want als je lekker in je vel wilt zitten moet je jezelf volgens de Partij van de Sport veilig voelen. Je moet een betaalbaar huis hebben om in te wonen, er moet zorg zijn als je dat nodig hebt en een groene omgeving. En daarmee is het milieu ook een belangrijk punt. De gezondheid van de mens staat dan ook voorop. Een punt van de partij is bijvoorbeeld dat schoolzwemmen weer in het leven wordt geroepen. Nu kunnen soms mensen de zwemlessen niet meer betalen, waardoor kinderen niet leren om te zwemmen. Hierdoor kunnen ze niet naar zwemfeestjes of in de zomer een verkoelende duik nemen, samen met hun vriendjes, in het zwembad. Ook heeft de regering op Prinsjesdag aangegeven dat de BTW op sport en sportbeoefeningen omhoog gaat. De Partij van de Sport wil juist dat de sportbelasting naar 0 procent gaat, zodat iedereen kan sporten. 

De kritische lezer zal zeggen dat sport ook zorgt voor veel blessures die de overheid per jaar miljoenen kost. Van Brussel: “Als je traint onder leiding van gecertificeerde sportopleiders, dan is de kans op sportblessures minder, dus stop daar juist het geld in, zodat je goed opgeleide mensen hebt.” De Partij van de Sport heeft nu in de gemeenteraad van Wijhe/Olst één zetel. Van Brussel: “Een zetel in de kamer zou een kroon op ons werk zijn, maar als verschillende punten van onze partij overgenomen worden door andere partijen, dan hebben we ook winst geboekt. We kijken in ieder geval uit naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Om te zien wat Nederland gaat doen in de stemhokjes en of ze kiezen voor een fit en vitaal Nederland.”

Gerard Meijeringh