Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Kansengelijkheid bij de jeugd op agenda bij werkbezoek ‘School en Omgeving’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Beleidsmakers van de ministeries Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Justitie en Veiligheid (JenV) en professionals van onder andere de Gelijke Kansen Alliantie kwamen donderdag naar Zwolle voor het werkbezoek ‘School & Omgeving’. Het werkbezoek werd georganiseerd door Sociaal Werk Nederland, brancheorganisatie Kinderopvang en Travers, in samenwerking met de Zwolse voorloperscoalitie. Deelnemers uit de coalitie presenteerden hoe landelijk beleid in de praktijk wordt vormgegeven.

Het vergroten van kansengelijkheid is landelijk en ook in Zwolle een heel belangrijk punt. Ieder kind heeft het recht om zich optimaal te kunnen ontwikkelen, zonder dat het daarbij belemmerd wordt door factoren die het zelf niet kan beïnvloeden. Want hoe kun je naar muziekles wanneer je geen fiets hebt en hoe kun je leren wanneer je met honger op school komt? En wie heeft er aandacht voor jouw ontwikkeling in de weekenden en vakanties, wanneer je ouders door allerlei zorgen dit minder goed kunnen doen?

In Zwolle zijn sbo Facet, cbs Het Carillon, obs De Springplank, obs de Toonladder, obs De Oosterenk, Van der Capellen Scholengemeenschap, Stadkamer, Sportservice Zwolle en Travers Welzijn aangewezen om samen een van de landelijke voorloperscoalities te vormen; ze zetten zich gezamenlijk in om kansengelijkheid te vergroten. Het landelijk programma School & Omgeving biedt de kans om dit nog beter te doen en het aanbod uit te breiden waar nodig. Naast aanbod richt de coalitie zich op het scheppen van voorwaarden én op de inzet die nodig is om de leefwerelden van kinderen aan elkaar te verbinden. Daarnaast zorgt de coalitie voor warme overdrachten en verbinding tussen thuis, onderwijs, kinderopvang, naschools aanbod, vakantieaanbod etc.

Op het hoofdkantoor van Travers vertelde bestuurder Wim Bosch over de meerwaarde van de samenwerking tussen de labels van Travers: welzijn, kinderopvang, vrijwilligerswerk en cultuur, en over de ambities voor en van de Zwolse voorlopers coalitie School & Omgeving. Wethouder Michiel van Willigen vulde dit verhaal aan met de ambities van gemeente Zwolle. Na een korte wandeling naar obs de Springplank vertelden betrokken professionals, ouders en een student aan de hand van drie praktijkvoorbeelden (Politiekids, VVE Platform, Kindertalentenfluisteraar) over de successen en dilemma’s en gingen hierover met de aanwezigen in gesprek.

Van Willigen deed een oproep aan de aanwezige ministeries om kansenongelijkheid radicaal en integraal aan te pakken. “Geef stimulans aan kinderen die het echt nodig hebben. Richt je niet alleen op het kind, maar richt je op het kind en de omgeving. Zorg voor gezamenlijke doelstellingen.”

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 12 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 13 uur geleden