Jannet Hooykaas (l) en Nynke Goutbeek.
Jannet Hooykaas (l) en Nynke Goutbeek. Foto: Sigrid Aalfs

Einde van tijdperk Wereldwinkel Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wereldwinkel Zwolle sluit deze week voorgoed haar deuren. De winkel heeft ongeveer veertig jaar bestaan op verschillende locaties in de binnenstad. Vrijwilligers Jannet Hooykaas en Nynke Goutbeek vinden het ontzettend jammer en met hen, vele klanten.

(door Sigrid Aalfs)

Er kwamen te weinig klanten de laatste jaren. De winkel verkoopt producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu, dus op een eerlijke manier geproduceerd. Vroeger ging het daarbij om food (eetbaar) en non-food (niet-eetbare) producten. De laatste jaren richtte de winkel zich alleen op non-food; vooral cadeauartikelen uit onder andere Peru, Indonesië en Afrika. “Artikelen die op de onze lijken, kunnen mensen bij andere winkels kopen voor een lagere prijs, ” legt Goutbeek uit. “Fair trade etenswaren kopen mensen tegenwoordig bij de supermarkt. Tijden zijn veranderd; mensen hebben misschien minder feeling met deze idealen.” 

In de bijna lege winkel op zaterdagmiddag zijn er enkele klanten. “Ik vind het jammer dat er weer een wereldwinkel sluit. Ik kwam hier niet wekelijks, maar vond hier altijd wel iets voor Sinterklaas, of voor een verjaardag,” zegt een klant. Een andere klant vindt het ook jammer van de sluiting. “Ik vond het een leuke winkel met goede idealen. Ook heb ik er goede herinneringen aan; mijn oma kocht hier vroeger altijd leuke cadeautjes voor mij.”

Wereldwinkel Zwolle begon ooit op een bovenverdieping aan de Diezerpromenade. “In die tijd waren mensen misschien zich meer bewust van de Derde Wereld,” mijmert Goutbeek. De winkel begon vanuit idealen om de wereld beter te maken. Later verhuisde de zaak naar de Thorbeckegracht. “Dit was de glorietijd,” vertelt Hooykaas. Daarna volgden verhuizingen naar de Assendorperstraat, Luttekestraat, Oude Vismarkt en sinds een jaar naar de Mandjesstraat. Steeds naar goedkopere locaties, omdat de huren werden verhoogd. Vaak wel een plek met minder aanloop. “Corona deed ons ook geen goed, “ vertelt Hooykaas. 

Hooykaas was al die veertig jaar vrijwilliger, Goutbeek werkte er tien jaar. “Een van mijn mooiste herinneringen was het promoten van het gedachtegoed van eerlijke handel,” vertelt Hooykaas. “Daarvoor stonden we op markten, bezochten we buurthuizen en kerken in stad en regio. Zo maakten we fair trade bekend en verkochten we de producten. Op allerlei leuke manieren deden we dat; we demonstreerden de tajine, een Marokkaanse braadpan. Daar kookten we maaltijden mee in de tuin van de winkel en ook bij mensen thuis. De maaltijden en tajines verkochten we.” 

Andere activiteiten waren sieradenparty’s, speksteenworkshops, bezoek Nepalese zilversmid, het laten maken van een Sinterklaasgedicht bij aankoop van een fair trade product, enzovoort.

Gerard Meijeringh