Afbeelding
Foto: Vincent Kleingeerts

Unieke verduurzaming voor eeuwenoude, rijksmonumentale stadskerk Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Academiehuis Grote Kerk, het grootste Rijksmonument van Zwolle, zet een baanbrekende stap in de verduurzaming van zijn historische gebouw. In november werden de eerste van 75 zonnepanelen geplaatst door Breman Utiliteit, onderdeel van de Breman Installatiegroep. Met oog op de installatie van warmtepompen, is Academiehuis een voorloper in Nederland op het gebied van Rijksmonumentale kerken.

Academiehuis Grote Kerk is het grootste Rijksmonument van Zwolle en heeft als doel om een aangename en gastvrije omgeving te bieden. Bezoekers kunnen er een expositie bekijken, een concert beluisteren, een kop koffie drinken, studeren of een boek lezen. Om dit mogelijk te maken, is het noodzakelijk om een comfortabele temperatuur te waarborgen. Daarom heeft de kerk de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verduurzamen van het gebouw. 

Om die verduurzaming te realiseren, heeft het Academiehuis samen met Breman de handen ineengeslagen en in 2019 en 2021 een eerste aanzet gedaan: het gebouw is volledig voorzien van vloerverwarming en radiatoren rondom die de koude luchtval vanaf de ramen tegengaat. Dit resulteert echter in een hoger gasverbruik. Om dit te compenseren is besloten om het gebouw nog verder te verduurzamen. 

In de maand november hebben de eerste van deze verduurzamingsslag plaatsgevonden die uniek is voor een Rijksmonumentale stadskerk van ruim 600 jaar oud. Die dag werd een begin gemaakt voor 75 zonnepanelen op één van de onzichtbare daken van het gebouw. Met deze 75 zonnepanelen wordt het mogelijk het elektraverbruik te compenseren, waarbij het installeren van warmtepompen de laatste stap is. Zo streven Academiehuis en Breman ernaar om dit bijzondere Rijksmonument zoveel mogelijk gasloos te maken. De zonnepanelen compenseren het energieverbruik van de warmtepompen, waardoor een gedeeltelijk gesloten systeem wordt gerealiseerd.

Deze maatregelen dragen bij aan de doelen rondom de energietransitie, die de gemeente Zwolle heeft vastgesteld. De plaatsing van de zonnepanelen én de installatie van de warmtepompen op dit grootste rijksmonument van de stad, is in Nederland nog niet eerder vertoond. Academiehuis Grote Kerk wil hiermee haar maatschappelijke rol in de stad als grootste overdekte plein verder versterken. Breman Utiliteit draagt hier vanuit haar rol als installateur ook graag aan bij.

Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40