De bus van 5 Dagen.
De bus van 5 Dagen. Foto: NTR-PowNed

NPO Radio 1-bus week lang bij gevangenis Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) staat in de week van 11 december met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi bij de Penitentiaire Inrichting in Zwolle. Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift. 

Gevangenisstraffen moeten worden uitgesteld vanwege personeelstekorten, meldde minister Weerwind van Rechtsbescherming onlangs aan de Tweede Kamer. Werken in een Penitentiaire inrichting is niet erg populair en het ziekteverzuim is er hoog. 5 Dagen neemt daarom een kijkje in de Penitentiaire Inrichting (PI) in Zwolle. Hoe is het om hier te werken en hoe is het om hier gevangen te zitten?

De PI Zwolle biedt plaats aan 335 gedetineerden en patiënten. Daarvan is 56 procent vrouw en 43 procent man. Het is één van de vier Nederlandse gevangenissen die een eigen psychiatrische afdeling hebben.

In 5 Dagen komen gevangenismedewerkers en (ex-)gedetineerden aan het woord. Hoe gaat de gevangenis om met de maatschappelijke druk en de roep om zwaardere straffen? Wat speelt zich in deze afgezonderde wereld af? En hoe worden gedetineerden voorbereid op het leven na de gevangenis?

Maandag is directeur van de PI in Zwolle, Joost Walraven te gast. Hoe gaat hij om met de maatschappelijke druk en hoe gaat hij om de gevangenen?

Dinsdag is er geen uitzending van 5 Dagen in verband met Champions League voetbal.

Woensdag zijn Edwin Stoker en Elaine van Helvoort te gast. Edwin Stoker is Hoofd Arbeid in de PI Zwolle en Elaine van Helvoort is workshopbegeleider van Plantje voor Morgen, dat helpt met reïntegratie. Hoe maak je van een crimineel weer een volwaardige arbeidskracht? De PI Zwolle biedt opleidingen die gedetineerden kunnen volgen, met het oog op het leven na de gevangenis.

Op donderdag geeft hoofdbehandelaar Koen Ketelaar een inkijkje in de psychiatrische afdeling van Zwolle. Hij vertelt over het leven op de psychiatrische afdeling, over hoe hij omgaat met veiligheid en wat het verschil is tussen een PPC (Penitentiair Psychiatrisch Centrum) en een tbs-kliniek.

Vrijdag vertelt een ex-gedetineerde zijn verhaal. Hoe pak je je leven op als je weer buiten de muren staat? En hoe vind je je weg met alle stigma’s en vooroordelen die er leven over ex-gevangenen?

Ajouad El Miloudi.
Jo van Egmond.
Mirthe van der Drift.
Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40