Afbeelding
Foto: Aangeleverd

GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding

Algemeen

ZWOLLE - Groot Mannenkoor Zwolle (GMZ) gaf op zondag 14 april een bevrijdingsconcert. Dit keer was naast de herinnering aan de bevrijding van Zwolle door de Canadese troepen (Leo Major) de restauratie van de kerkschilderingen van OLV Basiliek aan de Ossenmarkt een onderwerp.  De opbrengst van het concert (vrijwel volle kerk) was bestemd voor deze restauratie. GMZ heeft het plan om ieder jaar op 14 april, de dag van de bevrijding van Zwolle, een bevrijdingsconcert te geven. 

Dat dit initiatief ook de gemeente Zwolle aanspreekt bleek wel uit de aanwezigheid van onze loco burgemeester Dorrit de Jong die het openingswoord uitsprak. Het koor bied met dit initiatief ook aan Zwolse lokale artiesten en verenigingen een podium.

Dit keer was naast de jonge dirigent Jeroen Hulshof en de begeleiding in de bekwame handen van Nadine Eman, de mogelijkheid voor de voormalige stadsdichter Paul Gellings om te excelleren. Dit alles tot tevredenheid van het publiek. Zowel het Wilhelmus als het volkslied van Canada werd door het staande publiek uit volle borst meegezongen. Verder werden er nummers gebracht die zelfs bij sommige toehoorders emoties opriepen. GMZ kijkt zeer tevreden terug. “Een zeer geslaagd concert.” 

Het koor dat volop bezig is om weer van groot belang te zijn voor de Zwolse muziekwereld, is elke maandag met de Zangleergang bezig. Dit onder leiding van Clara de Vries en Jeroen Hulshof. Daarnaast zal het koor ‘acte de presence’ geven op de aanstaande 4 mei-herdenking bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark. En op 8 juni geeft GMK een promotieconcert met e popgroep On Cue in Odeon aan de Blijmarkt.

Verder zijn er grootse plannen voor een of meerdere kerstconcerten heel waarschijnlijk met het op zeer hoog niveau acterende orkestgezelschap Excelsior.

Gerard Meijeringh