Afbeelding
Foto: Eigen foto

Polen staat centraal in Fraterhuis Academie

Cultuur

ZWOLLE - De reprise van de Fraterhuis Academie over Polen is op zaterdag 4 december van 11.00 tot 13.00 uur. Historicus en huisdocent Hans Luiten neemt bezoekers aan de hand van filmbeelden mee in een lezing waarin het Oost-Europese land centraal staat.

In Polen worden steeds meer gemeenten uitgeroepen tot ‘homovrije zones’. Keer op keer wint de oerconservatieve PIS-partij de verkiezingen. De onafhankelijke rechtsspraak wordt steeds meer aan banden gelegd. Verhalen over antisemitisme staan in de kranten. Is dit zo’n intolerant land? Polen is ook het land waar joden eeuwenlang naar toe vluchtten omdat hen juist hier vrijheid werd geboden, Italiaanse architecten de mooiste gebouwen neerzetten en Copernicus de vrijheid kreeg om te beweren dat de zon in het midden van het heelal stond. En het is het land van de beroemde filmmakers Roman Polanski, Krysztof Kieslowski en Agnieszka Holland. Hoe valt het tolerante en moderne beeld te rijmen met de intolerante politiek van de laatste tijd? Is er een historische verklaring te geven voor de conservatieve koers? Aan de hand van filmbeelden neemt historicus Hans Luiten zijn gehoor mee in deze lezing over Hollandse huizen, Lech Walesa en Jaruzelski, molens, Copernicus, concentratiekampen, Lwów, de bokser van Warschau, veldslagen tegen Turken, oude synagogen, een mooie taal, een sterk verdeelde politiek en nog veel meer.

Vrienden van het Fraterhuis betalen 10 euro voor deelname aan de Fraterhuis Academie; de reguliere entreeprijs bedraagt 16 euro. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren. Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het filmtheater, zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden