Afbeelding
Foto: Eigen foto

Zwolse beeldend kunstenaars houden benefiet kunstveiling voor giro 555-Oekraïne

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE – “Stilzitten is nu geen optie”, zegt Pim Trooster, voorzitter van de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK). Hij heeft het initiatief genomen om vanuit de BZK ook in Zwolle een benefiet-actie op touw te zetten.

Hij doet dat in samenwerking met benefiet-initiatieven van beeldend kunstenaar Rob Voerman in Arnhem en fotograaf/galeriehouder Margi Geerlinks in Rotterdam. Corine Staal van Stadkamer gaf al snel groen licht om de benefiet-veiling op zondag 20 maart op de begane grond van Stadkamer te laten plaatsvinden.

Opbrengst

De veiling wordt daar van 14.30 tot 16.30 uur gehouden. Zwolse kunstenaars worden uitgenodigd om een kunstwerk beschikbaar te stellen. De opbrengst van de veiling gaat volledig naar Giro 555- hulp aan Oekraïne. Kunstenaars krijgen dus geen onkostenvergoeding en noch de organisatie noch de kunstenaars krijgen een percentage van de verkoopprijs. 

Muziek

Bezoekers kunnen van 13.00 tot 14.30 uur de te veilen werken, die verspreid over de verdieping worden gepresenteerd, bewonderen. De muzikale omlijsting van de bezichtiging in de ‘huiskamer’ voorafgaand aan de veiling wordt verzorgd door Ischa Kooistra. De vierdejaars conservatoriumstudent speelt een deel uit de Cello Suites van J.S. Bach. Verder vertolkt sopraan Clara de Vries enkele liederen, begeleid door Kees Kuiper op piano.

Veilingmeesters

In de grote benedenzaal worden de werken van 14.30 tot 16.00 uur geveild. Johan Post en Laurens van Laar, de directie van The Great Escape (geassisteerd door vrijwilligers), treden op als veilingmeesters. Tijdens de Benefiet Kunstveiling kunnen de bezoekers ter plekke zelf meewerken aan de totstandkoming van een ‘community-kunstwerk’. Dit werk wordt als laatste geveild.

De uitlooptijd is van 16.00 tot 18.00 uur. Daarin wordt alles netjes afgehandeld. Marie Jeannette Quist, penningmeester van BZK, neemt de financiële afhandeling van de geveilde werken op zich.

Bodemprijs

Kunstenaars die bereid zijn om een werk van eigen hand beschikbaar stellen voor deze benefietveiling, kunnen een mail sturen naar pimtrooster@gmail.com met daarin een foto van het kunstwerk, de titel van het werk en het jaar van ontstaan, de gebruikte techniek en de bodemprijs voor de veiling. Wanneer de bodemprijs tijdens de veiling niet wordt gehaald, gaat het werk weer terug naar de maker. Kunstenaars van wie het werk niet is verkocht, worden verzocht na de veiling het werk weer mee te nemen.

Informatie

Kunstenaars kunnen op zaterdag 19 maart tussen 15.00 en 17.00 uur uur het opgegeven kunstwerk inleveren bij Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes 1a. Ze dienen hun naam en de bodemprijs achterop het kunstwerk te zetten of die informatie er op een briefje bij te leggen. Medewerkers van BZK en Stadkamer stallen de werken na 17.00 uur uit op de begane grond van Stadkamer.