Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Terras Vliegerhuys. ‘Nu komt alles beter tot z’n recht’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Brasserie ’t Vliegerhuys is vanaf 1989 actief op de huidige, fraaie locatie. Het familiebedrijf wordt grotendeels gerund door Thomas Vlieger, een van de twee zonen. Sinds de renovatie van een deel van de Zwolse binnenstad is gestart, blijkt dat het terras van ’t Vliegerhuys plotsklaps heel nadrukkelijk aanwezig is op nagenoeg dezelfde locatie. Een meevaller?

Het pand van het Huys, dertig jaar geleden omgedoopt tot brasserie ‘ Vliegerhuys, is vermoedelijk in de late middeleeuwen, zo rond 1450, gebouwd. Een aantal verbouwingen later is dit geworden tot een plek waar je zeker terug gaat komen. Dat laatste gelezen op de site van dit horecabedrijf. Terecht? Oordeel zelf!

Metamorfose

Thomas Vlieger, veertiger, heeft het druk, ondanks onze afspraak voor dit interview. Hij bedient, doet barwerkzaamheden, rekent af, kortom, maakt z’n kilometers. Niets bijzonders voor een horecaman. Het bijzondere zit ‘m in het terras dat sinds de herindeling een metamorfose heeft ondergaan. Thomas: “met dank aan de gemeente voor de herindeling waarbij wij wel inspraak hadden. De panden aan de linkerzijde van ons bedrijf zijn gesloopt waardoor wij er een stuk bedrijfsruimte – terras – bij hebben gekregen. Veel van het bestaande is gebleven, wel zijn er andere terrastafels en nu lijkt alles veel beter tot z’n recht te zijn gekomen. Dit terras is een mooi visitekaartje en vanwege de nieuwe entree ook nog eens rolstoel vriendelijk. De donker gekleurde schutting is tijdelijk; zodra de verbouwing van winkels en wonen aan die kant klaar is, gaat die schutting weg. Het huidige terras heeft, naar mijn mening, de uitstraling van iets zuid-frans. Een nieuw en lekker fris sfeertje waarmee wij ons kunnen onderscheiden van andere Zwolse horeca.” 

Sparren met…

Dat Thomas eens de zaak van zijn ouders zou gaan runnen, daar heeft niemand aan getwijfeld. Met de bekende paplepel grootgebracht is het nu aan hem om het succes van de brasserie te continueren. “Voordeel van een familiebedrijf is wel dat wij hele korte looplijnen hebben. Ik kan altijd terugvallen op de steun van mijn ouders. Of een beetje sparren met mijn pa. Toch ben ik grotendeels zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dit bedrijf. Met mijn opgedane jarenlange ervaring kan ik daar op een professionele manier uiting aan geven. Dit pand blijft natuurlijk uniek en met ons vernieuwde terras een blikvanger binnen de Zwolse horeca. Ook al is deze locatie uniek, met voldoende woonruimte boven de zaak, voor mij is het nooit een optie geweest om met mijn gezin hier te gaan wonen. Dan ben je altijd met de zaak bezig. Ik heb een dochtertje van nog geen drie, die wil ik ook graag aandacht geven. Mijn plezier in het Vliegerhuys heeft alles te maken met tevreden gasten, dat alles hier op rolletjes loopt. Ook nu het best moeilijk is om aan voldoende gekwalificeerd personeel te komen. Dat geldt overigens voor de horeca in het algemeen. En ja, uiteraard is dit een commercieel bedrijf, aan de eindstreep hoop ik dat er iets overblijft. Maar geld alleen is niet mijn doel.”