Afbeelding
Foto: Marijke Ripke

Horeca bedankt gemeente Zwolle met oorkonde….en drinkt op weerzien

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Zwolle heeft ruim anderhalf jaar vanwege corona niet fysiek kunnen vergaderen. Ook het jaarlijkse uitstapje met de leden schoot er bij in. Alle reden om elkaar onder de noemer van ‘weerzien’ onder het genot van een drankje en hapje te begroeten. Jaffa Jaffa was de locatie en de gemeente Zwolle werd in het zonnetje gezet.

‘Horeca zonder terras geen /weinig overlevingskans’. Ai, dat komt aan. Woorden uitgesproken bij de eerste reguliere vergadering van de KHN-regio Zwolle, daags na een gezellig samenzijn in Jaffa Jaffa waar elkaar ontmoeten centraal stond. Zelfs meer dan dat want Marjan Willems van de gemeente Zwolle – zij heeft horeca in haar ambtelijke portefeuille – kreeg uit handen van regiovoorzitter Theo Runhaar een oorkonde uitgereikt. ‘Voor bewezen samenwerking tijdens de corona pandemie’, zo stond op de oorkonde te lezen. “Steun, vertrouwen en flexibiliteit richting de Zwolse horeca, dat hebben wij enorm gewaardeerd. Een log ambtenarenapparaat in Zwolle? Het tegendeel is juist waar, Het zijn hele korte looplijnen met gevoel voor inleving en bovenal, samen doen we het”, aldus Runhaar. Daarmee was het eerste compliment een feit, direct gevolgd door de kreet: Zwolle, een topstad! “Een beetje chauvinisme mag. In Zwolle is ruimte voor elkaars mening. Soms confronterend, nooit keren wij elkaar de rug toe. Het komt altijd wel goed. Dat zit in het DNA van deze stad”, zegt Runhaar die onmiddellijk toegeeft dat enige emotie hierbij speelt.

Veerkracht

Terugkomend op de veerkracht van de horeca, dat heeft alles te maken met de pandemie, want de bedrijfsvoering in de horeca is daardoor veranderd met een accent op het terras. Zoals ook de opkomst van Vega en gezond eten een feit is. Alles draait om kwaliteit, zeker nu de tendens van meer buitenshuis gaan eten – van ontbijt tot in de avonduren – sterk in opkomst is. Dat vraagt uiteraard om voldoende en goed personeel. De schaarste op de arbeidsmarkt is van invloed dus wordt er naar alternatieven gezocht. Zoals samenwerken met Landstede en Deltion. “Het blijft lastig waarbij goed werkgeverschap een vereiste is. Maar ook het soort bedrijf en daaraan gelinkt de werktijden.”