Thomas Lam vorig seizoen in actie tegen Ajax.
Thomas Lam vorig seizoen in actie tegen Ajax. Hans Smit archieffoto

PEC Zwolle lam geslagen door enorme blunders van routinier

· leestijd 1 minuut Sport

PEC ZWOLLE

Thomas Lam was net terug na een schorsing vanwege natrappen en hersteld van een blessure die hij opliep bij het Finse nationale elftal, maar moet na de horroravond in Enschede vrezen dat hij om andere redenen niet aan spelen toekomt.

PEC Zwolle verloor zaterdagavond met 5-1 van FC Twente in een wedstrijd die werd bepaald door twee enorme fouten van de verdediger/middenvelder. Hij was de meest geroutineerde speler in de basiself van John Stegeman en droeg als vervanger van de geblesseerde Bram van Polen zelfs de aanvoerdersband, maar verspeelde met twee ongekende blunders aardig wat krediet bij zijn trainer. 

Stegeman heeft Lam nog niet van zijn beste kant gezien. De verdediger was in het seizoen 2018/2019 op zijn best voor PEC Zwolle als stabiele verdediger met aanvallende impulsen (vier doelpunten), maar miste door een blessure de start van het eerste seizoen onder Stegeman. Een moeizaam seizoen voor zowel PEC als de verdediger/middenvelder volgde en dit seizoen is Lam ook nog alles behalve gelukkig in Zwolle. De blunders in Enschede zag echter niemand aankomen. Al na vijf minuten ging Lam op kinderlijke wijze in de fout met een pass voor het eigen doel langs, onderschept door Queensy Menig. De voormalig speler van PEC (niet het enige dwarsverband deze wedstrijd) scoorde met wat geluk de 1-0. 

PEC trok zich niks van de achterstand aan, speelde sterk en was met Eliano Reijnders twee keer dichtbij de gelijkmaker voordat het noodlot wederom toesloeg. Danilo onderschepte een te zachte terugspeelbal van Lam en zette met zijn zesde seizoenstreffer Twente op een marge van twee. Op een avond dat voor Twente alles lukte maakte Wout Brama niet veel later 3-0 met een schitterende volley uit een corner.

Met nog bijna tien minuten te gaan tot aan de pauze haalde Stegeman zijn aanvoerder naar de kant. Volgens de trainer om het signaal af te geven dat zulke fouten niet gemaakt kunnen worden, maar ook uit zelfbescherming. “Ik was boos en haal iemand eruit die twee fouten maakt. En dat doe ik ook om iemand tegen zichzelf in bescherming te nemen. Want Ik kan me voorstellen dat je na zulke fouten niet zo lekker in de wedstrijd zit”, aldus Stegeman voor de camera van de NOS. 

De twintigjarige Reijnders liet nog wel zijn klasse zien met een schitterende treffer op aangeven van Jesper Drost, maar bij een 4-0 stand was dat niet meer dan een doekje voor het bloeden.

“We hebben vanavond verloren door onze eigen, dikke schuld. Als je zo doelpunten weggeeft, maakt het niet uit tegen wie je speelt. Dan verlies je iedere wedstrijd, simpel zat. Zij hebben cadeautjes uitgepakt en dat hebben ze goed gedaan”, aldus een aangeslagen Stegeman. 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden