De oprichting van MTB Zwolle is een feit. Bart Bakker tweede van rechts.
De oprichting van MTB Zwolle is een feit. Bart Bakker tweede van rechts. MTB Zwolle

Aan wachten kleven alleen maar nadelen dus de oprichting van MTB Zwolle is een feit

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

MOUNTAINBIKEN

De net opgerichte mountainbikevereniging MTB Zwolle hoopt in het eerste jaar te groeien naar zo’n honderd leden. De oprichters laten zich niet afremmen door de strenge coronamaatregelen van dit moment en gaan ervanuit in het voorjaar wel in groepsverband op de mountainbike te kunnen stappen. “Dan willen we meteen leuke dingen gaan organiseren. Als we dan nog eens leden moeten werven, mis je zo een seizoen.”

Het is snel gegaan met de totstandkoming van de nieuwe vereniging. Toen oprichters Berno van der Wal en Bart Bakker elkaar onder het genot van een kopje koffie ontmoetten om over het onderhoud van het mountainbikeparcours in het Westerveldse bos te overleggen, ontstond het idee voor een Zwolse vereniging alleen voor mountainbikers. Tussen dat eerste idee en de oprichting zat slechts vijf maanden. Bij de twee daaropvolgende informatieavonden kwamen er steeds meer enthousiaste reacties en werden er uit het netwerk van bekenden nog drie bestuursleden gevonden.

Dat het wat vreemd is om een mountainbikevereniging op te richten op het moment dat je maar met maximaal twee mensen mag sporten, beseffen de oprichters van MTB Zwolle zelf ook wel. “Ergens voelt dat wel raar, maar we waren het erover eens dat we niet hoefden te wachten”, zegt Bart Bakker namens het oprichtingsbestuur, dat verder bestaat uit Brenda Pouw (secretaris), Berno van der Wal (voorzitter), Steven Jans (algemeen bestuurslid) en Vincent Pots (penningmeester). Zij hebben de afgelopen drie maanden hard gewerkt om de benodigde documenten voor oprichting, taakverdeling en plannen uit te werken. Door notariskantoor DuretTrip is de oprichting nu bezegeld.

Volgens Bakker had het weinig nut om te wachten totdat de maatregelen worden versoepeld. “We zien het positief in. In het voorjaar zullen de regels toch wel verruimd worden...? Dan willen we meteen leuke dingen gaan organiseren. Als we dan nog eens leden moeten werven, mis je zo een seizoen.” 

‘Als je wacht, blijft het stil’

Aan wachten kleven volgens Bakker nog meer nadelen. “Als je wacht blijft het stil, je verliest misschien wat momentum, mensen kunnen niet lid worden. Wat je ook ziet is dat door corona mensen juist gaan mountainbiken en die mensen willen we betrokken houden bij de sport”, zegt Bakker.

Het doel van de vereniging die zich, anders dan de bestaande fietsclubs in Zwolle, alleen richt op mountainbikers is het zoveel mogelijk in groepsverband beleven van de sport. Alle leden zullen via de vereniging aangemeld worden bij wielersportbond NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie), die onder andere aantrekkelijke verzekeringen regelt voor zowel clubs als leden. 

Over de streep trekken

Om belangstellenden over de streep te trekken om lid te worden is er voor de eerste honderd leden een kleine verrassing en de allersnelste aanmelders mogen rekenen op een leuke fietsclinic of leerzame sleutelavond in samenwerking met Trek Bicycles Zwolle (zodra dit weer mag natuurlijk). MTB Zwolle gaat ondanks de huidige maatregelen clubritten verzorgen op corona-proof wijze, wat wil zeggen dat dit digitaal gebeurt, met app-groepen en dergelijke. Hiermee hoopt het bestuur al een soort van clubgevoel te creëeren voordat de leden daadwerkelijk in groepen naar buiten mogen.

Veni Vidi Fietsi

De aanvankelijk geopperde naam Veni Vidi Fietsi (lees het eerdere artikel hierover van De Swollenaer) is inmiddels afgevallen. Er waren bij nader inzien al wat clubs die deze naam dragen en woordgrappen zijn toch ook wat smaakgevoelig, besefte het oprichtingsbestuur. “Het is beter om een naam te hebben die herkenbaar is, en de lading meteen dekt. Dat is MTB Zwolle”, zegt Bakker. De nieuwe club is nog op zoek naar een trainingslocatie, maar wil eerst werk maken van het opstarten van een jeugdafdeling. Daarvoor moeten er ten eerste begeleiders/trainers worden opgeleid. “Daarna gaan we op zoek naar een locatie, waar we een thuishonk van kunnen maken.”

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 10 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 12 uur geleden