Het logo van HV Zwolle, in 2016 ontstaan uit een fusie van SV Zwolle en Tyfoon.
Het logo van HV Zwolle, in 2016 ontstaan uit een fusie van SV Zwolle en Tyfoon. HV Zwolle

Door corona groeide splijtzwam tussen bestuur HV Zwolle en groep kritische leden

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

HANDBAL

Hoe onverwacht het opstappen van het bestuur van Travelbags/Handbalvereniging Zwolle eind vorig kalenderjaar ook was, bij Bernd Huizing leeft geen wrok over zijn plotselinge aftocht als voorzitter. “We hebben uiteindelijk een besluit genomen dat we liever niet hadden genomen, -ik had natuurlijk niet voor niets voor vier jaar verlengd-, maar we kwamen er niet meer uit”, zegt Huizing over het verschil van inzicht tussen het bestuur en een groep seniorenleden waaronder die van de technische commissie.

Waar dat verschil van inzicht over ging, wil zowel de vorige als de huidige voorzitter (Germo Grootenhuis) niet zeggen. “Na vier, vijf jaren een bepaald beleid te hebben gevoerd ontstond er discussie en daar kwamen we niet uit. Er was een verschil van inzicht over het te voeren technisch handbalbeleid en dat was de reden voor ons als bestuur om er mee op te houden. Ik heb geen zin om daar nog meer over te zeggen. Daar heeft de vereniging niets aan”, laat Huizing weten.

Grootenhuis gaat er ook niet inhoudelijk op in, maar spreekt wel over een groeiende groep mensen die weerstand had tegen het beleid. Ook geeft hij aan dat door corona, en dus het gebrek aan contact, die splijtzwam alleen maar groter werd. “Normaal heb je korte lijntjes en kun je zaken makkelijk bespreken. Door corona en daarmee het gebrek aan contact is dat verschil van inzicht alleen maar vergroot”, zegt Grootenhuis, die de afgelopen maanden met vijf andere leden het interim-bestuur vormde. Vijf van die zes zijn onlangs op de algemene ledenvergadering gekozen als nieuw bestuurslid. Naast Grootenhuis (voorzitter) zijn dat Francis Born (secretaris), Patrick Seyerlin (penningmeester), Lambert Bouwman (technische zaken) en Mark Brijan (algemene zaken).

Hoewel er sprake was van een langdurend en oplopend verschil van mening, kwam het opstappen van Huizing en het toenmalige bestuur toch als een verrassing. “We hebben uiteindelijk een besluit genomen dat we liever niet hadden genomen, -ik had natuurlijk niet voor niets net voor vier jaar verlengd-, maar we kwamen er niet meer uit”, vertelt Huizing.

“Wij zijn er als bestuur voor de vereniging. Als een belangrijk onderdeel van die vereniging een ander idee heeft over het uit te voeren beleid, dan moet je als bestuur een stap opzij zetten en dat is wat wij gedaan hebben in het belang van de vereniging”, aldus Huizing, voor altijd de eerste voorzitter van Handbalvereniging Zwolle. De club werd in 2016 opgericht na een fusie van SV Zwolle handbal en Tyfoon.  

Trainers

Er is nog geen groen licht, maar over twee, drie weken hoopt het nieuwe bestuur duidelijkheid te verschaffen over de trainers van de eerste teams voor volgend seizoen. “De intentie is nog steeds om door te gaan met damestrainer Nico Einhaus en herentrainer Peter Born”, zegt Grootenhuis.

Contributie

De nieuwe preses wil ten slotte nog laten weten dat de club de contributie van het laatste kwartaal niet int. “Het leek ons niet meer dan billijk dat je de leden compenseert op het moment dat je zelf de (zaal)kosten niet maakt.”