Marcel van der Steege (m) was een van de initiatiefnemers van het regionaal toernooi van WVF en SVI met vier Kamper clubs.
Marcel van der Steege (m) was een van de initiatiefnemers van het regionaal toernooi van WVF en SVI met vier Kamper clubs. Foto: Pedro Sluiter

Geen regionaal toernooi voor WVF en SVI; Berkum, ZAC en Be Quick ’28 in de wachtkamer

· leestijd 2 minuten Sport

AMATEURVOETBAL 

De KNVB maakte vorige week bekend dat er een streep gaat door de Regiocup. Daarmee komt er einde aan het toernooi van SVI en WVF met vier Kamper clubs. Berkum, ZAC en Be Quick ’28 zitten in de wachtkamer, wachtend op versoepelingen.

Vorig jaar oktober gingen de voetbalcompetities in het slot. Gaandeweg kwamen er steeds meer initiatieven om alternatieve toernooien te organiseren in het geval dat de competities niet meer zouden worden hervat. Zo wisten vier clubs uit het Kamper voetbal en twee Zwolse clubs elkaar te vinden. DOS Kampen, Go-Ahead Kampen, KHC, IJVV, WVF en SVI zouden volgens plan een hele competitie afwerken. Het toernooi was een initiatief van Wilco Jansen (coach scheidsrechters betaald voetbal en lid van de technische commissie van WVF) en WVF-trainer Marcel van der Steege. Zij besloten echter de handen ervan af te trekken, toen duidelijk werd dat de KNVB liet weten het claimrecht te hebben op arbiters. Vervolgens zou het toernooi worden georganiseerd door de KNVB onder de naam Regiocup.

Nu de KNVB de Regiocup heeft geschrapt, gaat het toernooi niet door. Jansen en Van der Steege pakken de organisatie niet terug. “Nee, we hebben de organisatie aan de KNVB gegeven. Er waren geluiden dat de clubs onderlinge wedstrijden zouden plannen. De clubs hebben daar hun eigen vrijheid in genomen. Dat is prima. Dat heeft WVF ook gedaan. De clubs moeten doen wat ze zelf willen”, aldus Jansen.

Cor Heutink (Sportclub Genemuiden) en Dennis Mulder (WHC) namen vorig jaar het initiatief voor het opzetten van het Heutink en Heij Toernooi voor mei en juni van dit jaar. Naast Sportclub Genemuiden en WHC was Berkum was een van de deelnemende ploegen. Daarnaast bestaat het deelnemersveld uit Flevo Boys en Staphorst. In april werd duidelijk dat het toernooi onderdeel zou gaan uitmaken van de Regiocup, terwijl de organisatie wel in handen bleef van Heutink en Mulder. Nu heeft de KNVB dus medegedeeld dat de Regiocup niet doorgaat.

Afwachten voor Berkum

“Maar dat betekent niet dat wij het toernooi gaan schrappen. We zijn niet afhankelijk van de KNVB. We wachten af of het allemaal door kan gaan”, aldus Heutink. Wel zijn de organisatoren afhankelijk van de overheid. Wanneer mogen 27-plussers weer met de groep meetrainen en wanneer zijn oefenwedstrijden weer toegestaan? Zeker is al wel dat er een halve competitie wordt gespeeld als het Heutink en Heij Toernooi doorgaat. “Dan wordt er geloot wie uit of thuis speelt. En we laten het aan de clubs over of ze met nieuwe selectiespelers willen aantreden of met de huidige spelers”, aldus Heutink, die nog even aangeeft dat Sportclub Genemuiden oefenduels heeft ingepland voor het geval het toernooi niet doorgaat.

‘Voordat je het weet is het 5 juni’

Ook Be Quick ’28 en ZAC staan op de deelnemerslijst van een regionaal toernooi. Dit evenement komt uit de koker van Henk ten Klooster van DESZ. Andere deelnemende ploegen zijn ASC ’62, De Weide, Vroomshoopse Boys, FC Meppel en d’Olde Veste ’54. Ten Klooster zit te wachten op versoepelingen, want de tijd wordt steeds krapper. Hij heeft de opzet al veranderd. Oorspronkelijk stonden er zeven speelronden gepland. “Maar we gaan alleen de laatste vier ronden afwerken. Je speelt niet tegen iedereen, maar iedere club speelt zo wel vier oefenwedstrijden. Dat betekent wel dat we op 5 juni moeten starten, want op 26 juni is de laatste speeldag. We gaan niet later voetballen op dit toernooi. Dat hebben we met z’n allen afgesproken”, aldus Ten Klooster, die vervolgens stelt dat er binnenkort wel versoepelingen moeten komen. “Voordat je het weet is het 5 juni. Als ze het weer met een week uitstellen, wordt het wel heel erg krap.”

Gerard Meijeringh