Aanvoerster Dominique Bruinenberg van PEC Zwolle Vrouwen stoomt op in de wedstrijd tegen Excelsior.
Aanvoerster Dominique Bruinenberg van PEC Zwolle Vrouwen stoomt op in de wedstrijd tegen Excelsior. Foto: Kristian Giesen

De toekomst van Dominique Bruinenberg ligt niet bij PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

PEC ZWOLLE

De zaakwaarnemer van Dominique Bruinenberg kan aan het werk, nu de aanvoerster van PEC Zwolle Vrouwen heeft besloten de club te gaan verlaten. “Ik weet nog niet waar ik komend seizoen speel, dat komt hopelijk snel”, zegt de middenveldster na de 2-0 winst op Excelsior Rotterdam.

Bruinenberg (28) heeft na twee seizoenen Zwolle de behoefte om weer als fulltimeprof aan de slag te gaan. In twee jaar tijd heeft ze mogen proeven aan het werkzame leven, als HR-medewerkster bij een sponsor van PEC. “Maar ik wil graag weer volledig met voetbal bezig zijn. Mijn beste jaren moeten hopelijk nog komen en ik wil nog graag tot mijn 35ste doorgaan. Ik vind dit een mooi moment.”

Spijt van haar periode bij PEC heeft ze zeker niet. In de zomer van 2019 maakt ze de keuze om de vrouwen van het Engelse Everton te verruilen voor Zwolle. In Engeland heeft Bruinenberg het naar haar zin, al komt ze er weinig aan spelen toe. “Daarom wilde ik graag weer ergens gaan voetballen, waar ik wekelijks kon spelen.” Het wordt PEC, waar technisch manager Sebastiaan Borgardijn al een aantal jaren heeft geprobeerd om Bruinenberg naar Zwolle te halen. Ze moet Babiche Roof, die haar schoenen aan de wilgen hangt, gaan opvolgen als captain. “Ik heb toen een heel goed gesprek gehad met Sebastiaan en Joran (Pot, trainer). PEC is zo’n fijne club, met heel vriendelijke mensen. Ik ben hier aanvoerder geworden en heb mij echt als leider binnen de lijnen kunnen ontwikkelen. Ook buiten het veld ben ik als mens verder gegroeid.”

Engelse competitie

Binnen PEC respecteren ze het besluit van de aanvoerster om elders te gaan kijken, beamen Pot en Borgardijn. De keuze van Bruinenberg is er waarschijnlijk eentje voor het buitenland. Want in Nederland zijn slechts clubs als Ajax, PSV en FC Twente een optie, omdat zij (al dan niet gedeeltelijk) met fulltimeprofs werken. Een terugkeer naar Engeland lijkt een logische optie. “Is een mooie competitie, maar er zijn meer landen waar ze een mooie competitie hebben. Ik weet het nog niet, we gaan het wel zien in de komende weken”, houdt ze haar kaarten tegen de borst.

Eerste zege in vijf duels

Tegen Excelsior laat Bruinenberg zich af en toe zien, zonder een doorslaggevende rol te spelen. De aanvoerster heeft een grote kans om de openingstreffer te maken direct na rust, maar ze stuit op Excelsior-doelvrouw Isa Pothof. Uiteindelijk komt PEC in die tweede helft, na een rommelig eerste bedrijf, tot scoren via Jill Diekman en Tess van Bentem. De eerste zege in vijf wedstrijden stemt Bruinenberg tevreden, mede omdat de eerste plaats in de ‘verliezerspoule’ hierdoor nog binnen bereik is. Nog een thuis- en een uitwedstrijd, dan zit haar periode bij PEC Zwolle erop. “Ik kijk er met veel plezier op terug.”

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 4 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 4 uur geleden