PEC Zwolle-FC Groningen.
PEC Zwolle-FC Groningen. Foto: Mark de Rooij

Eind goed, al goed voor PEC Zwolle na winst in duel om des keizers baard

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

PEC Zwolle heeft de laatste wedstrijd van het seizoen met 1-0 gewonnen van FC Groningen. In een typisch duel om des keizers baard -PEC kon niet hoger of lager eindigen dan plek dertien en Groningen was al zeker van de play-offs- gebeurde er heel weinig voor beide doelen. PEC won op basis van wilskracht.  

Afgaande op het geschreeuw en de woeste armgebaren van Groningen-trainer Danny Buijs zou je denken dat de bezoekers hun play offs-plaats verspeelden, maar het was toch echt een wedstrijd om des keizers baard in Zwolle. Eentje waarin PEC wel wilde, maar toch ook lange tijd het heilige vuur miste om het Groningen echt lastig te maken. Dat gebeurde pas in de tweede helft, en dan met name na het inbrengen van Bram van Polen, Mike van Duinen en Eliano Reijnders (63ste minuut).

De aanvallende intenties en de Zwolse wil om de slotwedstrijd te winnen gaven uiteindelijk de doorslag tegen een ploeg die zich vooral wilde sparen voor de strijd om Europees voetbal. Buijs had al niet zijn beste elf opgesteld en haalde na 56 minuten ook nog eens smaakmakers Mo El Hankouri en Ahmed El Messaoudi naar de kant. Dat gebeurde een paar minuten nadat El Hankouri een kans miste, de eerste honderd procent-kans van de wedstrijd. De aanvaller was in de eerste helft al indirect verantwoordelijk voor het meest opmerkelijke moment. El Hankouri werd na een rush gestuit op een volgens Buijs ongeoorloofde wijze, maar kreeg geen vrije trap en daar kon Buijs met zijn ‘verstand’ niet bij. “Pannenkoek”, slingerde hij arbiter Martens naar het hoofd en dat kwam de trainer op geel te staan.

Topscorer

Het waren zeldzame momenten van opwinding in een duel dat uiteindelijk beslist werd door een eigen doelpunt van Groningen-verdediger Itakura na een goede actie en voorzet van Immanuel Pherai. De stadionspeaker gaf de goal aanvankelijk aan invaller Reza Ghoochannejhad, maar dat afscheidscadeau werd de pinchhitter al snel ontnomen. De Iraniër neemt wel afscheid als clubtopscorer van dit seizoen, met zes goals.

Exodus

Ook voor Xavier Mous, Virgil Misidjan, Benson Manuel, Immanuel Pherai, Marc-Olivier Doue en Mike van Duinen waren het de laatste minuten in Zwolse dienst. De eveneens uit hun contract lopende Thomas Lam, Jesper Drost, Thomas Buitink en doelman Nigel Bertrams kwamen niet in actie.

Interim-klus geslaagd

Interim-trainer Bert Konterman kijkt terug op een mooie en geslaagde tijd bij PEC Zwolle, waar hij werd aangesteld als tussenpaus na het ontslag van John Stegeman en het aantrekken van Art Langeler voor volgend seizoen. “Missie één, handhaving, is geslaagd en dat was het belangrijkste”, aldus Konterman over de interim-klus. Maar er zat nog meer in, denkt hij. “Op een gegeven moment hadden we zelfs weer kans op de play-offs. Misschien hadden we ons daar toen wat meer bewust van moeten zijn.” 

Al met al kijkt de voormalig verdediger terug op een ‘geweldige’ tijd. “Ik heb tien weken gas gegeven. En ik ben nu ook wel moe. Maar het was hartstikke fijn om te doen, bij je oude club. Uiteindelijk ben ik heel trots op hoe het gegaan is”, aldus de trainer die nu weer terugkeert bij de KNVB.  

Afbeelding
Dijkexpeditie onthult toekomstplannen voor bescherming van de IJsseldijk Algemeen 1 dec., 16:28
Afbeelding
Hogeschool Windesheim viert 1-jarig bestaan ChatGPT met lancering Community of Practice voor generative AI en Windesheim.AI app Algemeen 1 dec., 15:44
Afbeelding
Advents-Kerst concert door CRK Voices Nieuws Ingezonden 1 dec., 13:43