De nieuwe trainer Wilco van den Bos op het sportpark van Sparta in Stadshagen.
De nieuwe trainer Wilco van den Bos op het sportpark van Sparta in Stadshagen. Foto: Hans Smit

Toptrainer gaat liever iets opbouwen bij Sparta dan aan de slag bij topclub

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

KORFBAL 

Wilco van den Bos is bondscoach van Duitsland en heeft in de top van het Nederlandse korfballandschap gewerkt bij DVO (Bennekom) en Blauw Wit (Amsterdam), maar de kans om bij Sparta iets ‘neer te zetten’ wilde de 56-jarige korfbaltrainer niet laten schieten. Drie a vier jaren denkt de Nijmegenaar nodig te hebben om van de Zwolse groeibriljant een stabiele hoofdklasser te maken. “De vraag is of er genoeg geduld is en of er genoeg mensen in de club zijn die achter deze ambitie blijven staan.”  

De zoektocht naar een nieuwe trainer was geen eenvoudig, kort traject voor Sparta, dat de lat hoog legt. De Zwolse club die de afgelopen jaren was opgeklommen van de eerste klasse naar de hoofdklasse (zaal) en overgangsklasse (veld) wil koste wat kost voorkomen dat de stappen die onder Henco Pullen zijn gezet teniet worden gedaan. Sterker nog: het is aan Van den Bos om de kar verder te trekken en van Sparta een stabiele hoofdklasser (tweede niveau van Nederland) te maken.

Dat de club maar liefst 45 trainers in beeld had en er met tien in gesprek is geweest klinkt met zo’n ambitieuze doelstelling plotseling niet zo gek meer. Aan de andere kant is het met het cv van korfbaldier Van den Bos onder ogen ook geen wonder dat deze man alle andere pretendenten naar de kroon stak en dat Sparta graag met hem in zee wilde.

Met Van den Bos heeft de Zwolse jubilaris (75 jaar) een trainer in huis gehaald die van veel korfbalmarkten thuis is. Eentje die in de Korfbal League werkte bij DVO en in de hoofdklasse (toen dat nog het hoogste niveau was) bij Blauw Wit, maar ook bij kleinere clubs met wie hij juist groeide naar een topniveau. Zo’n traject als bij OVVO (Maarssen) en Rust Roest (Eindhoven) heeft Van den Bos ook in Zwolle voor ogen. “Ik denk dat ik daar goed in ben en eigenlijk vind ik dat ook leuker om te doen dan het werken bij een topclub”, aldus Van den Bos, die aanvankelijk niet van plan was een club te gaan trainen naast het bondscoachschap van Duitsland. “Ik was helemaal niet op zoek, want ik vond dat ik wel genoeg gedaan had de afgelopen jaren. Sparta heeft me benaderd en een aantrekkelijk plaatje geschetst. Daarom ben ik er ingestapt. We kwamen er redelijk snel uit.”

Topsportklimaat

Van den Bos is niet bang dat de hoogtijdagen van Sparta al achter de rug liggen, en dat een kort avontuur in de hoofdklasse een eenmalig hoogtepunt in de clubgeschiedenis gaat zijn. Uit de gesprekken die hij met de club voerde, blijkt volgens hem genoeg ambitie en de wil om mee te gaan in zijn ideeën. “Het kost tijd om toe te werken naar een topsportklimaat waarin nog meer en nog efficiënter getraind wordt. De spelersgroep moet worden uitgebreid om naar dat niveau te groeien en de randvoorwaarden moeten aanwezig zijn”, zegt Van den Bos, die stelt dat de club groot genoeg is (met 365 leden) en met het nieuwe Victorium ‘een fantastische accommodatie’ heeft voor het indoorseizoen. “De vraag is of er genoeg geduld is en of er genoeg mensen in de club zijn die achter de ambitie staan. Het moet breed gedragen worden in de club”, zegt Van den Bos, die denkt dat er drie, vier jaren nodig zijn om van Sparta een stabiele hoofdklasser te maken.

Draagvlak

“Je moet niet te snel willen. Je kunt snel gaan als je heel veel geld hebt, maar de vraag is of je op die manier genoeg draagvlak binnen de vereniging creëert. Ik denk ook dat zo’n sprookje gauw weer uit is. Wij willen stap voor stap daar naar toe.”

Stap terug

Van den Bos beseft zich terdege dat er met de selectie die er nu staat, waarschijnlijk eerst sprake gaat zijn van een stapje terug. In de zaal althans, want daarin is Sparta hoofdklasser. “Ik denk niet dat we daarin blijven, maar het blijft sport. Het hangt ook af van hoe snel we groeien tijdens het veldseizoen en of er misschien een nieuwe speler komt. We zullen ons moeten gaan richten op de overgangsklasse. Ik verwacht dat we daar in meekunnen, maar niet om het kampioenschap gaan spelen”, aldus Van den Bos in aanloop naar de eerste wedstrijd van het veldseizoen.

Lees hier meer over die eerste wedstrijd van het seizoen, die nipt verloren ging voor Sparta.