Thomas van den Belt is de gevierde man tijdens PEC Zwolle - Willem II. Hij maakt zijn eerste doelpunten in het betaald voetbal.
Thomas van den Belt is de gevierde man tijdens PEC Zwolle - Willem II. Hij maakt zijn eerste doelpunten in het betaald voetbal. Foto: © Pedro Sluiter

Rumoerige week eindigt met belangrijke zege voor PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

PEC ZWOLLE

Rumoerig, hectisch, maar met een bitterzoet slot. Zo kan de week van PEC Zwolle wel beschreven worden. De hekkensluiter, door corona geteisterd, dankt Thomas van den Belt voor een uiterst belangrijke overwinning op Willem II (2-0). 

De Kampenaar (20) beleeft net als zijn teamgenoten geen dijk van een seizoen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop is hij met knullig balverlies de schlemiel tegen Vitesse (1-0). Eerder is zijn eigen doelpunt de oorzaak voor de remise bij FC Groningen (1-1). Dat maakt hij tegen Willem II goed, maar als het aan PEC had gelegen was de wedstrijd nooit gespeeld. Corona teistert de club, spelers als Pelle Clement, Luka Adzic en Mark Pabai zijn er niet bij. Op het laatste moment zijn Slobodan Tedic en Kenneth Paal nog wel aan de selectie toegevoegd, maar fit genoeg voor lange invalbeurten is eigenlijk niemand. PEC wil uitstel en vraagt dit op donderdag aan, maar de voetbalbond KNVB zegt dat er twaalf veldspelers en een doelman beschikbaar zijn. Dus kan er gevoetbald worden, ook al vindt PEC het onverantwoord dat spelers na een of twee keer trainen op de bank mogen zitten. “Nu mogen we de KNVB wel een klein beetje dankbaar zijn dat we toch moesten spelen, al waren wij er als spelersgroep niet mee bezig”,  zegt Van den Belt.  

De middenvelder beleeft de avond van zijn leven met twee doelpunten. Die eerste komt halverwege de eerste helft, als hij de bal in het doel kan werken na goed doorzetten van aanvoerder Bram van Polen. “In de jeugd heb ik vroeger wel gescoord en een doelpuntje meegepikt. Maar in het betaalde voetbal heb ik nog nooit gescoord, laat staan dat ik er dichtbij was. Dan is het lekker als je nu direct twee keer scoort”, glundert hij na afloop. Want tien minuten voor tijd is hij met een harde schuiver in de hoek ook verantwoordelijk voor de 2-0. “We speelden voor de winterstop best aardig, maar we scoorden niet. Nu hebben we Max de Waal en Oussama Darfalou erbij, hopelijk kunnen zij wat meer killen. Maar als ik ook ga scoren dan moet het helemaal goedkomen”, grapt Van den Belt. 

De sfeer is uitgelaten en positief, fans verzamelen zich met vuurwerk voor het stadion om de spelers te bedanken. Dat vrolijke gemoed zal PEC nodig hebben in de komende weken, wanneer er met NAC Breda (uit, beker), sc Heerenveen (uit), NEC (thuis) en Cambuur (uit) tegenstanders wachten waartegen punten gepakt kunnen en moeten worden. Van den Belt: “we hebben weinig weggegeven en speelden met veel energie. Dat moeten we meenemen.”

Thomas van den  Belt tijdens PEC Zwolle - Willem II.
PEC Zwolle - Willem II.
PEC Zwolle - Willem II.
PEC Zwolle - Willem II.
PEC Zwolle - Willem II.
PEC Zwolle - Willem II.