PEC Zwolle Vrouwen trainer Olivier Amelink coacht druk. "We willen als team dicht bij elkaar spelen."
PEC Zwolle Vrouwen trainer Olivier Amelink coacht druk. "We willen als team dicht bij elkaar spelen." Foto: Pedro Sluiter).

Trainer en Tukker Olivier Amelink nu al op zijn plek bij PEC Zwolle Vrouwen

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE - “Jong, gedreven en soms wat druistig, maar alles doen om beter te worden. Dat geldt voor de organisatie, voor de speelsters en dat maakt het werken hier erg leuk.’’ Trainer Olivier Amelink van PEC Zwolle Vrouwen (29) heeft zijn draai inmiddels gevonden in Zwolle. 

Vrijdag zag hij zijn team met 3-1 winnen van de Excelsior Vrouwen, maar dat is volgens de Tukker nu nog bijzaak. “Verderop in het seizoen kan ik meer zeggen hoe het dan gaat en waar we willen eindigen. Ik focus mij nu op het proces. Een uitspraak over resultaten komt later wel.”
Eigenlijk zou Amelink helemaal niet op de bank zitten bij de vrouwen van PEC Zwolle. Trainer Roeland ten Berge kwam over van sc Heerenveen Vrouwen, maar koos uiteindelijk voor het assistentschap bij Go Ahead Eagles. In de zoektocht naar een nieuwe coach kwam PEC Zwolle uit bij Amelink, die onder andere actief was bij de amateurclubs VOGIDO, ATC ’65 en DVS ’33.

Contact

“Nee, ik had dit ook niet verwacht. Ik heb drie jaar gewerkt bij de gezamenlijke voetbalacademie van FC Twente en Heracles Almelo. Daar heb ik de O13, O14 en O16 onder mijn hoede gehad, maar ik wilde toch wat anders. Ik zou gaan werken bij de Prestige Football Academy, een commerciële voetbalschool, maar toen kwam ik in contact met PEC Zwolle.”
“Ik heb diverse gesprekken gehad met Mariska (Kogelman, manager PEC Zwolle Vrouwen, ER.), een aantal speelsters en mensen van de club. Ik hield daar een goed gevoel aan over en dat was wederzijds. Als het ging over de speelstijl, de ontwikkeling van de selectie en het ambitieniveau, bleek dat er veel raakvlakken waren en zo werd de basis gelegd om samen te werken”, aldus Amelink, die in het verleden ook nog actief was bij Jong FC Twente Vrouwen en voor twee seizoenen tekende in Zwolle.
PEC Zwolle Vrouwen startte in 2010. Werden de eerste seizoenen nog afgewerkt in de onderste regionen van de eredivisie, de laatste jaren is de weg omhoog ingeslagen. De club doet dat vooral met eigen regionale speelsters en een aanvallende speelstijl. Hoe kijkt Amelink daar tegenaan?
“De eerste periode van de voorbereiding stond Jim Brinkhof, trainer van Jong PEC Zwolle voor de groep. Toen ik aangesteld werd, had ik tot de start van de tweede voorbereidingsperiode tijd om mij in te lezen en heb ik mijn huiswerk gedaan door veel wedstrijden terug te kijken. Sinds 8 augustus zijn we bezig met het verder ontwikkelen van onze speelstijl en hoe we als groep met elkaar willen werken en omgaan. We willen als team dicht bij elkaar spelen en op een gezonde agressieve manier samen de bal veroveren, zodat we met gericht positiespel tot kansen komen.”
“Dat is iets waar ik op doorga, want die speelstijl was er al en is een belangrijke pijler in de ontwikkeling. Wel vergt het wat aanpassing, door een vernieuwde samenstelling van de selectie en omdat iedere trainer op basis van zijn visie zijn eigen sausje eraan toevoegt.”

Druistig

Uitspraken over doelstellingen, verwachtingen en andere prognoses – PEC Zwolle eindigde afgelopen seizoen als zesde – daar doet de Enscheëder nu nog niet aan. Simpelweg omdat hij niet weet hoe het gesteld is met de overige tien eredivisieclubs. “Als ik kijk naar onze selectie, dan hebben we veel jonge, gedreven en technischvaardige speelsters die op hun best zijn als ze de bal hebben. Alleen ze zijn soms ook wat druistig. In de voorbereiding hebben we een smallere selectie. Zo spelen Jeva Walk, Tess van Bentem en Danique Noordman nu met Oranje onder 20 op het WK in Costa Rica. Daarnaast zijn er wat blessures, waardoor vijf speelsters van Jong PEC de mogelijkheid krijgen zich te presenteren bij het eerste elftal. Wel zijn we nog op zoek naar één of twee speelsters, want voor- en achterin hebben we nog wel wat nodig. Of ze per se ervaren moeten zijn? Nee, leeftijd of ervaring is voor mij geen criterium. Het gaat mij om goede speelsters.”

Landskampioen

Het seizoen voor de PEC Zwolle Vrouwen begint officieel pas vrijdag 23 september, meteen met een uitduel tegen landskampioen FC Twente. Vanwege het oneven aantal ploegen is PEC de eerste ronde vrij. Tot die tijd speelt PEC Zwolle Vrouwen nog wel een aantal oefenduels: vrijdag om 19.30 uur thuis tegen de amateurs van DTS’35 uit Ede. Voor zaterdag 3 september zoekt PEC nog een tegenstander, omdat SV Meppen afgezegd heeft. De laatste twee oefenduels - allebei uit - zijn tegen Heerenveen op vrijdag 9 en het Belgische OH Leuven op vrijdag 16 september. Het eerste thuiscompetitieduel is vrijdag 30 september, wanneer nieuwkomer Fortuna Sittard naar Zwolle komt.

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16