Berkum aanvaller Chris van der Meulen wil in oktober zijn rentree maken.
Berkum aanvaller Chris van der Meulen wil in oktober zijn rentree maken. Foto: Foto archief: Pedro Sluiter

Berkum aanvaller Chris van der Meulen zet zinnen op najaarsrentree na horrorblessure

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL - “Als je nagaat dat mijn been een slagveld was, gaat het nu na vier maanden heel goed. Eigenlijk boven verwachting. Ik zit nu op zo’n 7, 8 kilometer hardlopen, doe nog niks met de bal, maar ik hoop toch dat ik in oktober weer op het veld kan staan.”

Zwollenaar Chris van der Meulen (38) raakte op maandag 18 april - Tweede Paasdag - ernstig geblesseerd in het thuisduel tegen DETO uit Vriezenveen. Door toedoen van een horrortackle van Coplan Soumaoro. De Berkum aanvaller brak zijn kuitbeen, enkel en scheurde daarnaast alle banden rond zijn enkel af. Hij werd met de ambulance afgevoerd en de wedstrijd werd na een half uur in overleg gestaakt.

“Ik ben twee keer geopereerd, want na de eerste keer stond mijn enkel zo scheef, dat ze hem daarna stevig hebben rechtgezet. Mijn kuitbeen is genezen, maar het gaat nu vooral om het verbeteren van de flexibiliteit van mijn enkel. Ook is er door de plaatjes en schroeven in mijn been littekenweefsel ontstaan. Maar er is mij verteld dat het helemaal goed gaat komen”, klinkt Van der Meulen monter.

Flauwgevallen

Dat de blessure ernstig was, werd pijnlijk duidelijk aan de hand van een verhaal dat de ronde deed. Een aanwezige supporter zou flauwgevallen zijn nadat het incident gebeurde. “Of er nog contact met de DETO speler is geweest? Eerst hoorde ik niks, later is hij bij mij geweest op de dag dat de wedstrijd uitgespeeld werd. Dat was eerst wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk hebben we een goed gesprek gehad. Daarna heb ik niets meer gehoord. Vergeven en vergeten?  Laat ik het zo zeggen, ik wilde er toen een punt achter zetten en mij richten op mijn herstel.”

En dat gaat dus heel goed. Zo goed zelfs dat de succesvolle aanvaller in het najaar al weer wil spelen in de hoofdmacht. “Het begon met wandelen. Inmiddels kan ik zo’n 7,8 kilometer hardlopen. Verder werk ik op de trainingsmomenten van het eerste, dus maandag, dinsdag, donderdag én zaterdag een speciaal programma af onder leiding van een fysio. Die zei van ‘Chris, richt je op een rentree na de winterstop.’ Maar ik heb zoiets van ik wil bikkelen, hard trainen en zo snel mogelijk weer terug het veld op.”

Stoppen

De ernst van de blessure, een geweldige loopbaan van 21 jaar in het eerste elftal én dat Van der Meulen inmiddels richting de voetbalpensioenleeftijd gaat, waren dat geen voldoende redenen om te stoppen? “Natuurlijk heb ik getwijfeld. Ik ben 38 jaar, wilde nog wel een seizoen doorgaan omdat ik het idee had dat ik van waarde was voor het team, maar was het wel verantwoord? Zou het allemaal wel goedkomen? Ik heb een gezin met vier kinderen, een verantwoordelijke baan en dan zo’n blessure?” 

Brok

“Er was een specifiek moment dat ik niet meer twijfelde en dat ik er vol voor wilde gaan. Dat was afgelopen seizoen bij het afscheid van vertrekkende spelers bij Berkum. De regel is dat degenen die het langst bij de club actief zijn geweest, het laatste aan de beurt zijn. Toen iedereen geweest was, sprak mijn broertje Marc als aanvoerder mij toe en overhandigde mij een fotoboek van Zlatan Ibrahimovic.”
“De vergelijking tussen hem en mij werd gemaakt. Allebei op leeftijd, op hoog niveau gespeeld, een zware blessure en allebei er alles aan gedaan om terug te komen. In dat boek stond een tekst over geloven in je doelen. Daar kreeg ik wel even een brok van in mijn keel. Tegelijkertijd was dat ook hét moment dat ik dacht van ‘ik ga keihard trainen om weer terug te komen om te kunnen voetballen.’ Wat ik zei, natuurlijk speelde het door mijn hoofd om te stoppen. Wil ik het risico nu nog wel nemen? Maar ik dacht ook meteen van ‘ik wil toch niet zo eindigen?’ Zeker niet. Ik wil terugkomen, op het veld staan en het positief afsluiten.”

Happy

“Want dan is het mooi geweest. Ja dat denk ik wel. Ik hoop dat ik tegen die tijd niet meer nodig ben en dat ik dan happy langs de kant kan staan. Alleen heb ik na al die jaren wel geleerd om nooit nooit te zeggen.”

Zaterdag stond Van der Meulen ook langs de lijn in Aalten en zag hij Berkum in de openingswedstrijd van de competitie met 2-0 verliezen van AZSV. Broertje Marc miste ook nog een strafschop. “We hebben het altijd lastig in Aalten. Het is een goede ploeg, die nog weleens voor een verrassing kan zorgen en ach dat Marc die penalty mist. Hij heeft er ook genoeg benut, denk ik dan.”

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 10 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 11 uur geleden