Racecoach Alex van de Vosse: "Desnoods sleutel ik vanuit de auto een fiets van een renner."
Racecoach Alex van de Vosse: "Desnoods sleutel ik vanuit de auto een fiets van een renner." Foto: Pedro Sluiter

Oud-voetbalvoorzitter Alex van de Vosse zit stevig in het zadel als wielerploegleider BEAT Cycling

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

WIELRENNEN – Dat Alex van de Vosse (48) altijd al veel had met wielrennen, werd in zijn voorzitterstijd bij Be Quick’28 letterlijk zichtbaar voor heel veel leden. In december 2020 fietste hij honderden kilometers door de regio om elke vrijwilliger persoonlijk te bedanken. Inmiddels is de voorzittershamer ingeruild voor een plek in de ploegleiderswagen van BEAT Cycling. “Wielrennen heeft iets heroïsch.”

De boodschap is kraakhelder en de opmerking wordt meteen gevolgd door een glimlach. “Niks zeggen over de Touretappe, want ik moet ‘m nog kijken.” Het volgen van de Tour de France, die zondag eindigt, is een favoriete bezigheid van de Zwollenaar die bijna vier jaar voorzitter was van Be Quick’28.
“Door mijn kinderen kwam ik bij de voetbal terecht. Dat begint dan met een keertje wat bijspringen en voordat je het weet ben je leider. Een vereniging kan nu eenmaal alleen blijven bestaan met de gratie van leden. Ook vond ik wel wat van hoe sommige dingen gingen. Dan vind ik ook dat je je handen uit de mouwen moet steken en niet van de zijlijn moet blijven toekijken. Het een leidde tot het andere en zo ben ik uiteindelijk voorzitter geworden.”

Passie

“Ik heb een plezierige tijd gehad bij Be Quick’28, maar als bestuurder ben je toch wel heel veel bezig met randzaken. Daardoor miste ik de echte sportbeleving. Wielrennen is mijn passie, voetbal niet, al geniet ik wel van het spelletje. Zo kijk ik regelmatig bij Be Quick en heb ik een seizoenkaart bij PEC. Maar bij het wielrennen ligt mijn hart. Daarnaast heb ik op redelijk niveau gefietst, waaronder een aantal keren de Ster van Zwolle.”

Van de Vosse gaf de voorzittershamer dus uit handen en pakte het stuur van de ploegleiderswagen over. In eerste instantie bij de gecombineerde jeugdwielerploeg bestaand uit renners van De Zwaluwen uit Deventer, CRT uit Raalte, CC’75 uit Nijverdal en De Hanzerenners uit Zwolle. “Een regionale juniorenploeg die deelnam aan de topcompetitie. In de praktijk liep ik toch tegen de nodige organisatorische dingen aan. Ook tussen de verenigingen waren er de nodige verschillen. Het kwam erop neer dat mijn ambities wat verder reikten dan wat er op dat moment mogelijk was.”
Opvallend detail. Bij De Hanzerenners fietste toen ook zijn zoon Lucas, die net als zijn vader de overstap van het voetbal had gemaakt. “Dat was best bijzonder. Tijdens de koers was ik zijn ploegleider en thuis zijn vader. In dit geval een trotse vader, want hij heeft onlangs een contract getekend bij het Scorpions Racing Team.”

Sleutel

Omdat het wielerwereldje een klein wereldje is, kwam Van de Vosse in contact met Geert Broekhuizen. Hij is de oprichter van BEAT Cycling, de continental ploeg die de ambitie heeft om naast Jumbo en DSM de derde profploeg van Nederland te worden. Of hij er wat voor voelde om racecoach te worden. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Mijn taak is om de renners maximaal te faciliteren als ploegleider, al heet het dus officieel racecoach. Op een koersdag ben ik verantwoordelijk voor zowel het sportieve als het organisatorische deel. Dat betekent een strategie uitstippelen en een koersplan maken. Daarnaast heb ik contact met de renners, stuur ik de staf aan en ja als het moet sleutel ik ook vanuit de auto aan de fiets van een renner.”

Van de Vosse is zo’n twintig wedstrijddagen per jaar in touw. En hij vindt het spelletje prachtig. “Wielrennen heeft iets heroïsch. Zo’n renner die heel lang solo rijdt en dan wint, dus dat alleen de sterkste overblijft. Dat vind ik eigenlijk nog mooier dan een massasprint. Met BEAT rijden we regelmatig wedstrijden in België en hoe daar dan gesproken wordt over het wielrennen en het sfeertje dat er hangt. Daar geniet ik echt van. Net als van dat beetje rebelse dat BEAT heeft. Wij willen een aantal dingen echt anders doen. Zo bestaat onze ploeg uit weg-, baan- en ATB-renners. Wielrenners die bij ons komen hoeven niet per se te kiezen. Dat concept zie je nergens.”

Duurzaamheidsgedachte

De Zwolse racecoach noemt nog een voorbeeld: “In het wielrennen zie je vaak dat een ploeg bestaat bij de gratie van één grote sponsor. Als die afhaakt, houdt de wielerploeg op te bestaan en komt er een nieuwe. Vergelijk dat eens met de voetbalwereld. Als de grote sponsor daar stopt, dan houdt die club toch ook niet op te bestaan? Zo denkt BEAT ook. Prima als jij als sponsor aan boord wilt komen, maar de naam van de ploeg is en blijft wat die is. Ik houd niet alleen van dat anders denken, maar ook die duurzaamheidsgedachte die erachter zit, spreekt mij enorm aan.”