Cricket speler Hussain Jafari. "Er is best veel interesse in cricket in de regio."
Cricket speler Hussain Jafari. "Er is best veel interesse in cricket in de regio." Foto: Pedro Sluiter

Cricketclub Zwolle voelt zich thuis op Marslanden, maar hunkert wel naar eigen accommodatie

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Harry Bouwhuis)

CRICKET - “We voelen ons thuis op De Marslanden en de contacten met onze buren SV Zwolle en Rugbyclub Zwolle zijn goed, maar we hunkeren wel naar een eigen plek.” Dat zegt Hussain Jafari, penningmeester en ook speler van Cricketclub Zwolle. 

De club werd in 2010 opgericht. Na een aantal jaren competitie nam het ledenaantal af. Te weinig spelers bleven over. Het bleek vanaf 2016 aanleiding voor een jarenlange ‘on hold’ status. Dankzij Jawad Bawar, Danish Malik en Jafari werd de vereniging in 2020 nieuw leven ingeblazen.

Nu twee jaar later staat Cricketclub Zwolle er goed op met twintig betalende leden, voldoende voor één team in de competitie. Ook bestuurlijk staat de club op de rails. Voorzitter is Jawad Bawar, Evert Brouwer vervult de rol van secretaris en Hussain Jafari gaat over de centen.

Ontwikkelingen

Jafari is blij met de recente ontwikkelingen binnen zijn club. ”Maar cricket wordt gespeeld met elf spelers, dus moeten er elke wedstrijd wel een paar aan de kant blijven”, nuanceert hij. “Dat is soms wel vervelend. Daarom zou het geweldig zijn om met twee teams de competitie in te gaan. Ik hoop en verwacht dat dit volgend seizoen al gaat gebeuren. Want er is best veel interesse in cricket in de regio.”
“Op dit moment hebben we al leden afkomstig uit Assen, Groningen en Leeuwarden. Ik verwacht dat we binnenkort op minimaal dertig leden zitten. Ook hopen we meer jeugd aan te trekken door het geven van clinics.”
De thuishaven is vanaf het begin Sportpark De Marslanden. Jafari: “We maken dankbaar gebruik van de faciliteiten van SV Zwolle. Wel zijn we in overleg met de gemeente om een eigen accommodatie te realiseren. Dat is onze grote wens.”
Jafari werd geboren in Afghanistan en woonde in Pakistan. Uitgerekend landen waar het cricket, net als ook in India, immens populair is. “Veel mensen weten niet dat cricket na voetbal mondiaal gezien de grootste sport is. Nederland heeft ruim veertig clubs die voornamelijk in het westen actief zijn. In Overijssel heb je alleen Cricketclub Salland uit Deventer, Hengelo en dus Zwolle. We spelen in de derde klasse, waarin we nu we vierde staan. Cricket is een echte zomersport. Het begint in mei en duurt tot zo’n beetje de eerste week van september.”

Variant

Er zijn diverse spelvarianten bij het cricket. Zwolle speelt de ODI (One Day International) variant met veertig ‘overs’ in plaats van vijftig. Een ‘over’ is een cricketterm voor zes ballen die door één bowler moet worden gegooid (gebowld).
“Als je tegen een gelijkwaardige tegenstander speelt, kan een wedstrijd zo maar ruim vijf uur duren. Dit weekend waren we vrij, maar zondag moeten we naar Eindhoven, de nummer twee op de ranglijst. Een belangrijke pot, want met nog vier wedstrijden te gaan zijn de play-offs voor promotie naar de tweede klasse nog mogelijk, maar kunnen we ook nog degraderen.”