Trainer Oliver Amelink heeft even tijd om zijn team te instrueren.
Trainer Oliver Amelink heeft even tijd om zijn team te instrueren. (Foto: Erik Riemens)

PEC Zwolle Vrouwen beleven verloren avond tegen Twente

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – De PEC Zwolle Vrouwen hebben het in hun openingswedstrijd van de competitie geen moment kunnen bolwerken tegen FC Twente. In Enschede werd het vrijdagavond een klip en klare 6-0 zege voor de landskampioen.

Vooral in de beginfase kwam de ploeg van PEC-trainer Oliver Amelink totaal niet in het stuk voor. Twente, dat vorige week wel speelde en Alkmaar toen met 0-5 versloeg, was beduidend beter en zorgde met snel en overal druk zetten voor grote problemen in de Zwolse verdediging. Fenna Kalma, één van de internationals aan de thuisploegzijde scoorde al binnen tien minuten met een kopbal. Het was het begin van een pijnlijke avond.

Onderlinge afstemming

“Als je onder die druk uit wilt voetballen, dan moet de onderlinge afstemming optimaal zijn. Dat was niet het geval. Dat is geen verwijt, we hebben met zijn allen keihard gewerkt en er waren fases dat we wél aan het voetballen kwamen, alleen tegen zo’n ploeg wordt ieder foutje afgestraft. Twente is in alle opzichten verder dan wij. Wij moeten ons vooral blijven doorontwikkelen om competitief te worden tegen dit soort tegenstanders”, aldus Amelink.

Deze eeuw

PEC, dat aantrad met alleen maar speelsters uit deze eeuw, had weinig in te brengen tegen het Twentse aanvalsspel en had alle moeite in de wedstrijd te komen. Kansen waren er dan ook niet aan Zwolse zijde, Die kreeg FC Twente in overvloed en eentje ervan werd benut door Kayleigh van Dooren. Na de 2-0 kwam PEC inderdaad wat meer aan het voetballen toe en was er af en toe sprake van wat ietwat gevaar voor de goal van Oranje keepster Daphne van Domselaar. Jeva Walk schoot na een scrimmage de bal op de paal. Maar daar bleef het dan ook bij in de eerste helft.

Kansloze missie

Na rust veranderde er niets aan het spelbeeld. FC Twente bleef bovenliggend en beter, PEC verweerde zich kranig zoals dat heet, maar werd niet gevaarlijk omdat het spits Evi Maatman niet wist te bereiken. Daardoor bleef het bij goede bedoelingen en werd het een kansloze missie op sportpark Diekman. Helemaal toen zowel Van Dooren en Kalma beiden voor de tweede keer scoren. Renate Jansen, net als Twente keepster Daphne van Domselaar Oranje basisspeelster, maakte de vijf vol. Floor Heijne had bij haar eerste balbezit meteen de Zwolse eretreffer op de schoen, maar ze was ongelukkig in de afwerking. Dat geluk had thuisploeg Twente wel, toen het door ex-PEC speelster Marit Auée fortuinlijk op 6-0 kwam, wat ook de eindstand was.

Kritisch kijken

Tukker Amelink, met een rijk FC Twente verleden, vatte tot slot de avond samen als leerzaam en toch ook wel leuk. “Ik heb hier lang gewerkt, ken veel mensen goed, onder wie een aantal Twente speelsters. Dat was leuk, maar dat is nu. Maandag gaan we weer verder met doorontwikkelen en dan zullen we kritisch moeten kijken naar het inhoudelijke niveau, want dat moet écht wel beter.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 21 uur geleden