Het Oranje-enthousiasme was vrijdagavond groot.
Het Oranje-enthousiasme was vrijdagavond groot. (Foto: Pedro Sluiter)

Oranje Leeuwinnen op Zwolse bodem nipt langs Schotland

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

ZWOLLE - Lange tijd leek Zwolle het Nederlands vrouwenvoetbalteam niet goed gezind, maar de Oranje Leeuwinnen boekten vrijdagavond op de valreep toch nog een zege op Schotland: 2-1.

De ploeg van de nieuwe bondscoach Andries Jonker won door een frommelgoal van FC Twente debutant Fenna Kalma. Wie anders dan Vivianne Miedema had Oranje op 1-0 gezet, voordat Claire Emslie Schotland langszij bracht. Het was de tweede keer dat de Oranje Leeuwinnen in Zwolle speelden. In 2014 kwam Oranje voor het eerst in actie in toen nog het Oosterenkstadion. Op een koude februari-avond werd het 1-1 tegen België. Ook toen scoorde Miedema, Lieke Martens die vrijdagavond ontbrak, kreeg in dat duel een rode kaart.

Goed gevuld

De Zwolse tribunes, alleen de Marten Eibrink tribune bleef leeg, waren vrijdag goed gevuld met ruim 7000 toeschouwers en vanzelfsprekend oranje gekleurd. Toch hadden de fans waarschijnlijk gerekend op meer van de nummer 6 op de FIFA-ranglijst tegen de Schotse ploeg die 23ste staat. Het begin was in ieder geval veelbelovend. Vivianne Miedema kreeg een niet te missen schietkans van dichtbij en dat deed ze dan ook niet: 1-0. Het was bepaald geen opmaat naar een Oranje doelpuntenfestijn, want Claire Emslie van het Amerikaanse Angel City scoorde vrijwel meteen de gelijkmaker. 

Speels gemak

Oranje had het vervolgens zeker niet gemakkelijk met de Schotse tegenstand en vooral Daniëlle van den Donk liet het meerdere malen na om te scoren. Omdat ook Miedema haar avond niet had - een kopbal van haar belandde nog op de lat - haalde de Schotse ploeg met speels gemak de rust met een gelijke stand.
Ook na rust veranderde er niet veel. Oranje had meer de bal, maar deed daar niet altijd wat goeds mee. Lang leek de ruststand de eindscore te worden, maar debutant Fenna Kalma werkte in minuut 90 een voorzet van FC Twente teamgenoot Renate Jansen langs keepster Lee Gibson.

Bondsoach Jonker had niet veel wijzigingen doorgevoerd in de Oranje basiself. De enige verrassing was de basisplaats van Jansen, aan de voor haar wat onwennige rechterkant. Uiteraard begon Oranje met de nieuwe heldin Daphne van Domselaar in de goal. Achterin startten Lynn Willems, Stephanie van der Gragt, Dominique Jansen en Kerstin Casparij. Het middenveld werd gevormd door Jackie Groenen, Sherida Spitse en Daniëlle van den Donk. Naast Jansen stond Miedema uiteraard in de spits met Jill Roord aan de linkerkant. Diep in de tweede helft kon de grote wisselshow beginnen en kwam onder andere Kalma in het veld.

Heuse lichtshow

Ook in de zo typische Hollandse beleving bleef veel bij het oude. Volop vocaal enthousiasme onder de fans, tal van dappere pogingen om de wave in te zetten en ineens een heuse lichtshow van mobieltjes. Maar belangrijker dan dat: een 2-1 zege. Die overwinning moet dienen als ruggensteun voor de allesbeslissende WK-kwalificatiewedstrijd woensdag tegen IJsland. Bij winst in Utrecht is Oranje geplaatst voor de wereldkampioenschappen volgend jaar in Australië en Nieuw-Zeeland.
Nederland heeft met nog één wedstrijd, een punt minder dan de koploper in groep C, die vrijdag met 6-0 won van Wit-Rusland. Wint Oranje niet, dan gaat het naar de play-offs.

Oranje zet de aanval in
Veel oranje op de tribunes
Enthousiasme op de Zuid trubune
Oranje feest
Een half gevuld stadion zag de dames winnen
Spelersopkomst
Oranje zet de aanval in
Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11