Tess van Bentem in actie tijdens de training. "De trainer is duidelijk en direct, dat vind ik wel prettig."
Tess van Bentem in actie tijdens de training. "De trainer is duidelijk en direct, dat vind ik wel prettig." Foto: Pedro Sluiter

Van Tess van Bentem mogen ze dit seizoen bij PEC Zwolle meer verwachten, zo vindt ze vooral zelf

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)
 PEC ZWOLLE – Vrijdag begint dan eindelijk de Eredivisie Vrouwen voor PEC Zwolle. In Enschede is landskampioen FC Twente de tegenstander. Middenveldster Tess van Bentem kijkt er naar uit. “Er mag dit seizoen meer van mij verwacht worden”, aldus de 19-jarige Berkumse, die in een monoloog haar licht laat schijnen over haar voetbaljeugd, PEC Zwolle en uiteraard het WK met Oranje Onder 20 jaar.

Jeugd

“Ik kom uit Marknesse, daar ben ik vaak in het weekend. Doordeweeks woon ik met drie meiden van PEC in Berkum. Mijn vader was trainer en hij nam mij als klein meisje een keer mee naar de training bij SVM. Ik was meteen verkocht en wilde blijven voetballen. Na SVM heb ik nog bij Olympia’28 in Hasselt gespeeld en daarna ging ik naar Flevo Boys in Emmeloord. Ik speelde daar op tweede divisieniveau bij de jongens. Ik was een jaar of elf toen er een CSE-talententdag was. Zo ben ik bij PEC Zwolle gekomen. Ik begon bij de Onder 14 en via Jong PEC Zwolle debuteerde ik begin september 2020 in de eredivisie thuis tegen ADO Den Haag. Dat was de eerste competitiewedstrijd, meteen een mooi moment.”

Oranje

“Ik was van 1 augustus bijna een maand lang in Costa Rica voor het WK met Oranje Onder 20 jaar. Het was een lange reis, meer dan twaalf uur vliegen met een tussenstop in Panama. Ik ben ingevallen tegen Amerika, Ghana, Nigeria en Brazilië, dat was in de wedstrijd om het brons. We wilden écht die medaille halen, helaas lukte dat niet. Natuurlijk had ik graag meer willen spelen dan alleen maar een paar minuten invallen, maar ik weet dat ik er alles aan gedaan heb.”
“Tegelijkertijd besef ik ook dat het niet zomaar iets is. Een WK spelen, in Costa Rica – ik moest eerst opzoeken waar het precies lag – en dan vierde van de wereld worden. Het is iets unieks en een hele mooie ervaring. Costa Rica is een land met een duidelijk verschil tussen rijk en arm. Als we naar de trainingen reden kwamen we echt door arme gebieden. We werden ook steeds geëscorteerd door de politie. Naast ons hotel was een groot winkelcentrum, mensen wilden vaak foto’s van ons nemen als we daar waren. Voor hen was het ook heel bijzonder. Het WK leefde daar enorm.”

PEC Zwolle

“Omdat Danique (Noordman, ER), Jeva (Walk, ER) en ik pas laat terugkwamen, hebben we een gedeelte van de voorbereiding gemist. Dit is pas de derde week dat ik in training ben. Wat ik prettig vind is, is dat de nieuwe trainer (Olivier Amelink, ER) heel direct en duidelijk is. Als ik naar mezelf kijk - we hebben een enorm jong en talentvol team - vind ik dat ik dit seizoen meer van mezelf mag verwachten. Zeker na trainen op hoog niveau met Oranje en het spelen van een WK. Hoe? Door te werken aan mijn eigen ontwikkelpunten, maar ook belangrijk te zijn voor het team door de leiding te nemen als het moet.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden