PEC Zwolle verdediger Puck van der Horst.
PEC Zwolle verdediger Puck van der Horst. (Foto: archief Marco Hellendoorn)

PEC Zwolle in Historisch PersPECtief

· leestijd 1 minuut Sport

PEC Zwolle – De Swollenaer komt maandelijks met de rubriek PEC Zwolle in Historisch PersPECtief. Een vooruitblik naar de komende competitietegenstanders, aan de hand van een terugblik. Vandaag deel 1. In de maand september speelt PEC Zwolle vier wedstrijden: tegen FC Den Bosch, Willem II, ADO Den Haag en Jong Ajax. Correspondent én PEC Zwolle supporter Marco Hellendoorn duikt de archieven in.

Vrijdag 2 september FC Den Bosch – PEC Zwolle.

Op 23 februari 1975 speelde PEC Zwolle een verloren wedstrijd in Den Bosch. In De Vliert werd het 3-1. Ook toen vielen de doelpunten al snel, want PEC stond na 44 seconden al achter en mocht blij zijn dat het 3-1 bleef. Dat was te danken aan de uitblinkende doelman Bob Nieuwenhout. De Zwolse treffer kwam op naam van Puck van der Horst. PEC Zwolle mistte zijn topschutter Herman Heskamp door een blessure en kon aanvallend geen vuist maken.
Na 24 wedstrijden stonden de Zwollenaren op de zesde plek, 5 punten achter op koploper FC Groningen. De derde periode die aan de gang was, verliep helemaal slecht. Daarin eindigde PEC op plek 16 van de in totaal 19 ploegen.
Opmerkelijk nieuwsfeit uit die tijd stond in het huis-aan-huis blad De Peperbus. Er werd geschreven dat de sfeer bij PEC Zwolle zo slecht zou zijn, dat de fanatieke supporters het niet meer konden opbrengen om nog mee te gaan naar uitwedstrijden.

Vrijdag 9 september PEC Zwolle – Willem II.

Op vrijdag 9 september krijgt PEC Zwolle Willem II op bezoek. In 1974 speelde PEC Zwolle op 21 augustus ook tegen de Tilburgers. Het was de tweede competitiewedstrijd. Beide teams wonnen hun eerste competitieduel, PEC had het inmiddels opgedoekte Vlaardingen met 0-1 verslagen. Door een doelpunt van Herman Heskamp, drie minuten voor tijd na een slechte uittrap van doelman Henk Lelieveld van Willem II, won PEC Zwolle met 1-0. Bij PEC Zwolle viel Jan Verheijen in en was de Oostenrijker Friedrich Donenfeld de coach. Na twee competitiewedstrijden was PEC Zwolle, net als nu, medekoploper. Het doelsaldo was bescheiden: 2 voor en 0 tegen. Dat was ook de eindstand op 14 januari van dit jaar, toen Thomas van den Belt twee keer scoorde. 

Vrijdag 16 september PEC Zwolle – ADO Den Haag.

Een week na de thuiswedstrijd tegen Willem II, speelt PEC Zwolle andermaal thuis. Op vrijdag 16 september komt ADO Den Haag naar Zwolle. Op vrijdag 10 november 1996 leed PEC Zwolle een thuisnederlaag (0-1) tegen de Hagenezen. Tien minuten voor tijd zorgde de huidige trainer van Sparta, Maurice Steijn voor het enige doelpunt. Dat seizoen debuteerde technisch directeur Marcel Boudesteijn bij PEC Zwolle. Ook Martin Reijnders stond onder contract in Zwolle. Die jaargang zou PEC Zwolle als vijfde eindigen, boven ADO Den Haag.

Maandag 12 en vrijdag 30 september Jong AZ - PEC Zwolle en PEC Zwolle - Jong Ajax.

Tegen deze ploegen speelde PEC Zwolle nog nooit in de eerste divisie. 

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden