SVi-spits Youp Kok zoals hij is, strijdend voor elke bal.
SVi-spits Youp Kok zoals hij is, strijdend voor elke bal. Foto: Hans Smit

Salverda Topscorerstrofee: winnaar Youp Kok bijt spits af

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Wie anders dan de winnaar van afgelopen seizoen Youp Kok opent het seizoen van de Salverda Topscorerstrofee 2022/2023. De aanvaller van SVI scoorde afgelopen jaargang vijftien keer in de eerste klasse. Na één competitieronde staat er alweer een vinkje achter zijn naam.

Jullie verloren zaterdag met 2-3 thuis van nieuwkomer Quick’20. Hoe kijk je terug op de wedstrijd?

“We wisten dat Quick’20 een sterke tegenstander was en dat het een pittige pot zou worden. Zij hadden meer kansen, maar ik vond ons wel goed spelen. Helaas kwamen we met 0-2 achter, ik maakte de 1-2 en toen hing een tweede goal van ons in de lucht.”
“Dat voelde je gewoon, ook nadat we in de tweede helft wel de 2-2 maakten. Toen hadden we kansen op de winnende goal. Helaas viel die treffer aan de andere kant en werd het uiteindelijk 2-3.”

Beschrijf je eigen optreden en goal eens.

“Het was een diepe bal die vanaf de rechterkant voor werd gegeven en ik blokte ‘m als het ware tegen de verdediger aan. De bal kwam vervolgens bij Frank Jansen die de bal voorzette, ik nam ‘m aan en kon de bal in de verre hoek schieten. Zelf heb ik wel redelijk gespeeld en was het een goed begon voor mij. Het is altijd lekker als je in de eerste competitiewedstrijd meteen een doelpunt maakt.”

Wat ben je nu eigenlijk voor een spits?

“Wat ik in ieder geval niet ben, is een spits die veel diepgaat, wel eentje die trekt en sleurt en op die manier gevaarlijk probeert te zijn. En ik sta toch wel vaak op de goede plek. Dat is ook de kunst als spits. De paar momenten die je krijgt in een wedstrijd, dan moet je er wel staan.”

Wat is er anders dit seizoen en wordt er van jou of wat anders verwacht?

“Onze speelwijze is niet veranderd, want we hebben nog steeds dezelfde trainer (Bram Freire, ER). Wel hebben we een vrij nieuwe groep. Er is een behoorlijk aantal spelers gestopt en we hebben veel nieuwe jongens erbij gekregen. Er is meer concurrentie en dat kan denk ik in ons voordeel werken. Voor mij voelde het écht als een frisse start. Zelf loop ik al sinds 2018 bij SVI en ben ik inmiddels een van de meer ervaren jongens. Dat betekent dat ik een wat andere rol heb gekregen, zo moet ik in de coaching de jonge en nieuwe jongens gaan helpen.”

Wat betekent de Salverda Topscorerstrofee voor jou?

“Ik heb die trofee eigenlijk altijd willen winnen, dat begon al toen ik bij Berkum speelde. Ik ben er eerder twee keer dichtbij geweest en hikte er tegenaan. Voor mij was het echt een persoonlijk doel en ik ben dan ook blij dat het vorig seizoen gelukt is. Dat ik er nu al een goal heb inliggen, is meteen een mooie start om ‘m dit jaar weer te winnen.”