Thomas Beelen in actie tegen Willem II. (Foto: Hans Smit)

Teleurstellend PEC Zwolle voor eerst niet naar de winst

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Het is PEC Zwolle vrijdagavond niet gelukt om ook het zesde duel in de Keukenkampioen Divisie met winst te beëindigen. PEC werkte in eigen huis knap een achterstand weg, maar kon de man meersituatie tegen Willem II uiteindelijk niet verzilveren: 2-2. “Je mag misschien blij zijn met een puntje, maar als je voor rust al gelijkmaakt, dan hoop je dat je in de tweede helft tegen tien man nog wel kan winnen. Dat lukt niet en dat is wel teleurstellend”, aldus Thomas Beelen.

Vol in achtervolging

Het was iets dat PEC Zwolle nog niet eerder meemaakte dit seizoen: terugknokken na een achterstand. De ploeg van trainer Dick Schreuder moest vrijdag na ruim tien minuten al vol in de achtervolging. Op dat moment leidde Willem II met 0-2.

Eerst was er een draak van een doelverdedigersactie van Jasper Schendelaar, die achteloos een terugspeelbal van Bart van Hintum probeerde te verwerken. Dat ging helemaal mis, waardoor Max Svensson kon scoren.
Het duurde niet heel lang of Zwolle keek zelfs tegen een dubbele achterstand aan in het eigen stadion. Ditmaal zag de rechterkant van de Zwolse verdediging er bepaald niet goed uit. Anders kon niet verklaard worden waarom Willem II linksback Lucas Woudenberg zoveel ruimte kreeg om succesvol uit te halen: 0-2.

Van alles gebeurde

En PEC? Het kreeg eigenlijk geen enkele mogelijkheid in de eerste veertig minuten van de eerste helft. Een kopballetje van Dean Huiberts, een vermeend penaltymoment en een afstandsschot van Beelen dat naast ging. Dat was het wel.
Totdat er vijf minuten voor rust ineens van alles gebeurde. Eerst kreeg Erik Schouten van de Tlburgers een rode kaart na het neerhalen van Tolis Vellios, de vrije bal van Bart van Hintum leverde niets op, maar even later scoorde PEC Zwolle toch. Arbiter Danny Makkelie wees naar de penaltystip na een handsbal, Lennart Thy nam in tegenstelling tot vaste nemer Bram van Polen de strafschop en scoorde onberispelijk: 1-2.
Vlak daarna kwam PEC weer goed door in de zestienmeter, redde Willem II doelman Kostas Lamprou maar moeizaam en was het uiteindelijk Tomislav Mrkonjic die het laatste zetje gaf: 2-2. Zo liet PEC in de absolute slotfase van de eerste helft meer zien dan de veertig minuten ervoor en dat beloofde wat voor het vervolg.

Geen kans herinneren

In de tweede helft was het eerste kwartier tam, totdat eerst Mrkonjic en wat later Thomas van den Belt Lamprou aan het werk zetten. Het werd meteen duidelijk dat Willem II het punt koesterde vanwege de man minder situatie en dat PEC geen genoegen nam met een puntendeling. Toch gebeurde niet al te veel voor de Tilburgse goal. De thuisploeg bleef met lange ballen Vellios zoeken, die bijna elk kopduel won, maar een treffend vervolg bleef letterlijk uit.
“We probeerden veel ballen via de zijkanten in te brengen, alleen de voorzetten waren niet goed. We hebben gewoon te weinig gecreëerd. Ik kan mij eigenlijk geen kans herinneren en hebben we het niet goed uitgespeeld tegen tien man”, bekende Beelen. “Te weinig lopende mensen, te weinig creativiteit. Als je de hele tweede helft tegen tien man staat, dan wil je gewoon winnen. Dit is teleurstellend.”

Lach op gezicht

Toch kwam de lach nog even op zijn gezicht op de vraag of een snelle herkansing – PEC Zwolle speelt maandagavond uit tegen Jong AZ – een voordeel is. “Dat zou best kunnen, maar eerlijk gezegd weet ik dat niet, want ik heb dat nog nooit meegemaakt”, lachte de 21-jarige verdediger.

Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 19 uur geleden
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 19 uur geleden
Linea rekta steekt zich in de schulden voor theatervoorstelling Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Hedon Talent Support slaat handen ineen met Tricklebolt naar herontdekking van de band Algemeen 23 uur geleden
Grootschalig Faunaonderzoek in Zwolle onthult kansen voor natuurbehoud en beheer Algemeen gisteren