Bart van Hintum komt als winnaar uit een duel. Jordy Tutuarima (rechts) kijkt toe. (Foto: Hans Smit)

Niemand had het verwacht, maar PEC Zwolle gaat onderuit tegen laagvlieger ADO Den Haag

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Ongeacht het resultaat viel er voor PEC Zwolle vrijdag niets te vieren. In de aanloop naar het duel tegen ADO Den Haag was er wat onduidelijkheid over het aantal wedstrijden in de eerste periode. Het bleken er tien te zijn en geen negen, waardoor PEC ook bij winst geen periodetitel zou binnenslepen. Het deed er ook helemaal niet toe, want PEC Zwolle leed de eerste nederlaag van het seizoen (1-2). “Zulke wedstrijden heb je er bij in je carrière”, aldus Bart van Hintum, die de schlemiel van de avond werd met een eigen goal en een assist, waaruit ADO kon scoren.

In de rust was de verbazing al wat af te lezen van de Zwolse gezichten. Op het veld en zeker op de tribunes. Beide teams zochten met een 1-1 stand de kleedkamer op, maar dat was behoorlijk tegen de verhouding in. Na 25 minuten was PEC door een doelpunt van Thomas van den Belt – die ook nog de lat raakte – op een meer dan terechte 1-0 voorsprong gekomen. PEC speelde niet grandioos, maar was in alle opzichten wel beter dan ADO Den Haag, dat werkelijk uit de enige kans de gelijkmaker produceerde: 1-1 door Thomas Verheijdt.

Verkeerd

Na rust was het duel wat meer in evenwicht, omdat ADO meer geloof had in het behalen van een resultaat. Tomislav Vellios leek al snel PEC op voorsprong te brengen met een uitgekiende kopbal, maar hij werd afgevlagd vanwege buitenspel. Hierna ging het spel wat heen en weer, zonder dat beide ploegen door goed spel tot uitgespeelde kansen kwamen. Het paste wel in het spelbeeld dat een eigen goal zorgde voor in dit geval de voorsprong van ADO Den Haag.

Uit een voorzet van Joël Zwarts gleed Bart van Hintum halverwege de tweede helft de bal langs zijn eigen doelman Jasper Schendelaar: 1-2. “Bij die 1-1 kreeg ik de bal tegen mij aan en valt die zomaar voor de voeten van hun spits. En bij die tweede goal, wist ik dat die speler de bal voor wilde geven en de voorzet zou komen. Daarna wilde ik de bal gewoon achterschieten, maar ik raakte ‘m verkeerd”, verklaarde de linkercentrumverdediger zijn ongelukkige optreden. “Maar zulke wedstrijden heb je er bij in je carrière.”

Opportunistisch

Van die tik herstelde PEC zich maar moeizaam. Natuurlijk probeerde de ploeg van Dick Schreuder het wel, met aanvallende wissels, met nog meer druk naar voren en opportunistisch spel in het strafschopgebied van Den Haag. Vellios en de ingevallen Lennart Thy liepen elkaar in de weg na voorzet van de ook al in het veld gekomen Gervane Kastaneer. Die kreeg vlak voor tijd nog een enorme kans, maar zijn kopbal ging net naast. Velilos had in blessuretijd de gelijkmaker moeten maken, maar hij bewees andermaal in de lucht beter te zijn dan over de grond.
Zo bleef het 1-2 en mazzelde PEC Zwolle toch nog, omdat Eindhoven gelijkspeelde en PEC daardoor nog steeds alleen aan kop gaat. Dat houdt weer in dat winst over twee weken thuis tegen Jong Ajax voldoende is voor de eerste periodetitel.

Klotengevoel

Zo ver is het nog niet, voor nu betekende de verliespartij de eerste nederlaag voor PEC in acht competitieduels en niet te vergeten, opnieuw twee goals tegen in een thuisduel, na Jong PSV (4-2) en Willem II (2-2). Van Hintum zag er niet echt een patroon in en berustte in het uiteindelijke resultaat . “Nee het enige verschil tussen uit en thuis is, dat we uit vaak op kunstgras spelen. Kijk je naar vandaag, dan speelden we vooral voor rust bij vlagen heel goed voetbal, creëerden een paar prima kansen, maar dan moet je ze zelf wel benutten. Nu gaan we de komende twee weken tot de wedstrijd tegen Jong Ajax toch een beetje in met een klotengevoel.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30