Ellen Meliesie: “Iedereen wordt hier in zijn waarde gelaten. Je voelt je thuis."
Ellen Meliesie: “Iedereen wordt hier in zijn waarde gelaten. Je voelt je thuis." (Foto: Pedro Sluiter)

Ook na 135 jaar heeft ZRZV nog volop plannen

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Harry Bouwhuis)

ROEIEN - Het was afgelopen weekeinde feest bij de - volgens oude spelling - Zwolsche Roei-en Zeilvereeniging. ZRZV van 1887 is de oudste sportclub in de stad. In het kader van het 27e lustrum was er zondagmiddag een vlootschouw in de Zwolse grachten.

Roelf Venhuizen is trots op zijn club met ruim 700 leden. Hij is alweer vijf jaar voorzitter van de ’Zwolsche’. ”Volgend jaar stop ik. Vers bloed in het bestuur is goed voor een vereniging. Dit is een brede club met verschillende prestatieniveaus. We zijn trots op onze plek aan de Westerveldse Kolk, onderdeel van het Natura 2000 gebied.“
Venhuizen roeit ook zelf zijn baantjes nog mee in de Veteranen Acht, oudgedienden met allemaal roeibloed in de aderen. “Als je op een stille dag op de Vecht of het Zwartewater bezig bent, zie je hoe mooi het hier is. Sinds 2005 hebben we deze prachtaccommodatie. Capaciteitsproblemen dreigen, maar bij ZRZV lossen we dat wel op. Nog niet zo lang gelegen is er een derde vlot - aanlegsteiger - gerealiseerd met faciliteiten voor sporters met een beperking. We zijn dan wel oud, maar hebben nog volop plannen.”

Hoogtepunt

Onlangs wonnen Ralf en Rik Rienks, zonen van tweevoudig Olympisch kampioen en clubvedette Nico Rienks brons in de vier zonder stuurman op het WK in het Tsjechische Racice. ZRZV blijft voor hen dé bakermat. Voormalig toproeister Ellen Meliesie (59) is eveneens altijd ‘kind van de club’ gebleven. “Iedereen wordt hier in zijn waarde gelaten. Je voelt je thuis. Ik ben laat met roeien begonnen. Daarvoor zwom ik. Ik kan terugkijken op een prachtige roeicarrière.”
Meliesie won op de WK’s van 1986 en 1993 zilver en brons in de lichte dubbel twee. Hoogtepunt was het goud tijdens het WK in 1988 in Milaan met roeipartner Laurien Vermulst. “Ik heb het altijd meer van mijn techniek moeten hebben. Laurien zorgde voor de krachtfactor. Een perfecte combinatie. Waar ik ook best trots op ben is een zesde plek tijdens de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta. Zwollenaren Henk Jan Zwolle en Nico Rienks wonnen toen goud met de Holland Acht. Ook Adri Middag was erbij in Atlanta. ”

Klankbord

ZRZV heeft nog altijd een warme plek bij de voormalige en ook huidige toppers. Meliesie, nu fysiotherapeut bij Landstede Hammers en docent, was drie jaar voorzitter. “In een hectische tijd toen dit club-en botenhuis werd gebouwd. Een boeiende, maar ook zware periode. Als voorzitter ben je continu klankboord voor sommige leden die natuurlijk overal wat van vinden. Ik was daar wel klaar mee. Ik ben gestopt, maar wel in de wetenschap dat hier altijd mensen opstaan.”
Roeien en ook ZRZV blijven haar passie. Op freelancebasis is ze actief bij de roei-equipe van Canada. Ook houdt ze continu de ontwikkeling van Zwols talent in de gaten. ”Neem Jelmer Immeker. Hij werd dit jaar op het WK junioren elfde in de dubbel vier. Mooi toch?”        

Zwolsche Roei- en Zeilvereniging bestaat 135 jaar, ter gelegenheid van dit lustrum werd een vlootschouw gehouden door de grachten van Zwolle.
De handen gingen op elkaar voor de vlootschouw door de grachten van Zwolle.
De vlootschouw trok zaterdag veel publiek.
Een vlootschouw gehouden door de grachten van Zwolle. Dat levert altijd mooie beelden op.
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden