Voorzitter Tonok Bwefar: "Met onze nieuwe buitenvelden gaan we voor een mooie toekomst.”
Voorzitter Tonok Bwefar: "Met onze nieuwe buitenvelden gaan we voor een mooie toekomst.” Foto: Pedro Sluiter

Landstede Basketbal ZAC is maar wat blij en trots op nieuwe én bonte outdoor basketbalvelden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

BASKETBAL - Op de groenstrook naast het hoofdveld van HTC aan de Brinkhoekweg liggen sinds kort drie prachtige en bont gekleurde basketbalvelden. “Een primeur en bovendien een regelrechte verrijking voor het Zwolse basketbal”, vertelt een trotse voorzitter van Landstede Basketbal ZAC (LB ZAC) Tonok Bwefar.

“De naam (‘ZAC Home Court’) ontbreekt nog op de coating en de ruimtes rondom de velden moeten verder nog wat aangekleed worden, maar dit is nu al een geweldige aanwinst voor ons”, vindt Bwefar. “We kunnen er sinds april terecht om te trainen en toernooien te houden. Uiteraard het traditionele vijf tegen vijf basketbal, maar ook de ‘3X3’ variant, waarin Nederland internationaal inmiddels een goede naam heeft opgebouwd en waarbij het spel allemaal wat sneller gaat.”
“Zo staat de schotklok op twaalf in plaats van 24 seconden en zodra er is geschoten of gescoord, mag de tegenstander meteen doorgaan. Perfecte belijning voor beide disciplines, goede baskets. Echt, hier is aan alles gedacht. Want als je eerder een buitentoernooi organiseerde, moest je behoorlijk improviseren om een veld speelklaar te maken.”

Wachtlijsten

“Het gebruik van de nieuwe velden is niet alleen voorbehouden aan de club, maar reserveren - bijvoorbeeld door scholen - is ook mogelijk”, vervolgt Bwefar (52). Hij vormt het gezicht van LB ZAC waar hij speler, bestuurslid en nu alweer jaren voorzitter is. “Het gaat heel goed met de club. Basketbal is momenteel populair bij de jeugd. We hebben zo’n 300 leden en te maken met wachtlijsten. Jammer, maar nieuwe leden moeten ook alle kansen en mogelijkheden krijgen”, legt Bwefar uit.
“Ik doel daarbij op faciliteiten, deskundige en goed opgeleide trainers en voldoende zaalcapaciteit. Dat kost allemaal moeite, maar daar kiezen we bewust voor. We zijn daarom blij met de nieuwe sportaccommodatie Victorium waar we nu ook gebruik van maken. Het is aan de andere kant van onze thuisbasis Landstede Sportcentrum. Van versnippering door de hele stad is dus gelukkig geen sprake. Het door Rob van Kessel bedachte plan om in dit deel van de stad een echte sportboulevard te realiseren, krijgt met de komst van Victorium en ook de basketbalvelden bij HTC weer meer gestalte.”

Dwarsverbanden

ZAC was als moederclub licentiehouder van The Hammers en Landstede Basketbal. “Die licentie hebben we al lang geleden opgegeven. Natuurlijk blijft de band er tussen de eredivisieclub en LB ZAC. Wij zijn partnerclub van The Hammers, hebben dezelfde thuisbasis en veel van onze leden zijn er ook vrijwilliger. Die dwarsverbanden zijn er altijd, maar er is sprake van twee afzonderlijke clubs. Wij hebben geen bemoeienis meer met de Basketbal Academy. Wij hebben onze eigen LB ZAC Academy. Als we een talent in huis hebben, dan zijn de lijntjes met de Basketbal Academy uiteraard kort. Die ontwikkeling staat altijd centraal.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden