Het NK Tafeltennis in het Landstede Sportcentrum. De NTTB is er maar wat tevreden mee.
Het NK Tafeltennis in het Landstede Sportcentrum. De NTTB is er maar wat tevreden mee. Foto: Pedro Sluiter

NK Tafeltennis niet meer weg te denken uit Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Harry Bouwhuis)

TAFELTENNIS - Het Landstede Sportcentrum is al ruim tien jaar het podium voor het NK Tafeltennis. Marthijn van der Wal kent de accommodatie als zijn broekzak, want hij was er jarenlang eventmanager. Momenteel is hij fulltime Hoofd Sportparticipatie van de basketbalbond NTTB. “Het is dé perfecte plek voor een titelstrijd.”

Van der Wal: “Ik wist dat dit dé locatie zou zijn voor een NK Tafeltennis. Zwolle ligt centraal en alle faciliteiten, ook voor de toeschouwers, zijn hier voorhanden. Het Theater van de Sport is echt ons huis geworden. De hal voldoet aan al onze wensen. Niet te groot of te klein. Precies de perfecte afmetingen”, weet Van der Wal.
“We organiseren hier dit weekeinde tegelijkertijd ook allerlei andere zaken. Zoals een congres en ook het NK Bedrijfstafeltennis in samenwerking met Sportservice Zwolle. Alles onder één dak. Perfect.”

Tafeltennisvirus

Van der Wal (35) was recent nog voorzitter van eredivisionist Smash ’70 uit Hattem, maar is daarmee gestopt. Hij wil geen slager zijn die zijn eigen vlees keurt. ”Je hebt als club te maken met nieuwe regels van de bond, waar ik regelmatig zelf verantwoordelijk voor ben. Je hebt dan al gauw twee petten op. Dat wringt soms. Maar ik voel me op mijn plek bij de bond. Van je hobby je beroep maken is toch gaaf.”
De oud-speler, coach en nu dus voormalig preses van Smash ’70 blijft zijn ‘cluppie’ natuurlijk trouw. “Het tafeltennisvirus heb ik van mijn vader die nog steeds in het bestuur zit. Op dit NK zijn ook spelers van mijn club actief. Uiteraard probeer ik tussen alle geregel door hun verrichtingen wel te volgen.”

Speler-coach van de Hattemers Gerben Last kwam zaterdag in actie in het gemengd dubbel, waarin hij met Xijin Zheng al in de eerste ronde werd uitgeschakeld. Ook hij is enthousiast over de toernooiplek die hij als docent bij het Zwolse CSE (Centre for Sports and Education) zo goed kent. “De vorige locatie was Eindhoven. Veel te groot en ook weinig sfeer. Dit is beter.” En dan met een lachje. “Maar geen vergelijk natuurlijk met Hilversum toen we met Smash’70 in 2019 daar het NK voor clubteams wonnen. Wat een heksenketel.”

Geblesseerd

De Smash’70 spelers Martijn de Vries en Jelle Bosman werden in het dubbel in de finale na vijf games uitgeschakeld. De Vries verloor in het enkelspel in de halve finale van Barry Berben. Favoriet Laurens Tromer ging er voor de kwartfinale tegen uitgerekend ploegmaat De Vries geblesseerd af. Last: “Heel jammer, maar verder ben ik best tevreden over de prestaties. Zoals ook over ons CSE talent Brent Ronde, die het prima deed.”

Oudgediende Trinko Keen (51) zorgde uiteindelijk voor een daverende verrassing. Hij wist van de 18-jarige Berben te winnen en na vijftien jaar zijn zevende nationale titel weer op zijn naam wist te schrijven. Bij de vrouwen won de 19-jarige Emine Ernst de titel. Zij versloeg de als eerste geplaatste Yana Timina.

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11