Haris Medunjanin: "Je hebt geen slechte teams meer."
Haris Medunjanin: "Je hebt geen slechte teams meer." Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle op de rode loper naar riante zege tegen Jong AZ: 4-1

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Matig beginnen makkelijk wedstrijden winnen. Van dat credo bediende PEC Zwolle zich vrijdagavond thuis tegen Jong AZ. Na een moeizame beginfase, liep PEC uiteindelijk met een riante zege over de rode loper richting promotie: 4-1.

(door Erik Riemens)

Trainer Dick Schreuder liet het in de aanloop al weten. PEC heeft moeite met de Jong teams, die voetballend en technisch vaardig zijn en bovendien veelal in een sterk wisselende samenstelling aantreden. Dat was vrijdag niet anders. Slechts drie AZ-spelers uit het heenduel in september, stonden vrijdagavond vanaf het begin opgesteld. Dat had ongetwijfeld ook te maken met dat het grote AZ dezelfde avond speelde tegen Excelsior.

Aantal veranderingen

Dat het vrijdag tegen Jong AZ niet vlotte, bleek met name in de beginperiode. PEC Zwolle kon er maar moeilijk doorheen komen, iets dat ongetwijfeld ook te maken had met een aantal veranderingen in de Zwolse basiself. Lennart Thy was ziek, Ryan Thomas geblesseerd, Samir Lagsir kreeg rust en Thomas van den Belt was geschorst. Dat betekende dat Tolis Velios, Dean Huiberts, Haris Medunjanin en Bram van Polen aan de aftrap verschenen. Thomas Beelen schoof daardoor naar het middenveld.
“Die jong teams voetballen niet echt in een systeem. Ze spelen vrijuit, treden aan tegen de koploper en hebben niets te verliezen. Je moet daar dan op inspelen, zorgen dat de onderlinge afstanden niet te groot worden en dat iedereen zijn taak uitvoert. Dat deden we aan het begin niet, maar wat we tegen Jong Ajax nalieten deden we nu wel: kansen benutten”, aldus Medunjanin.

Achtste goal

Het subtiele doelpunt van Vellios – hij lifte de bal over AZ doelman Rome-Jayden Owusu-Odura – kwam in de 26ste minuut pardoes uit de lucht vallen. Daarna had PEC de controle over de wedstrijd, helemaal toen Younes Taha na een kopbalassist van Beelen scoorde. Het betekende niet alleen de 2-0, Taha noteerde na ruim een half uur zo zijn achtste goal van het seizoen. Gevolgd door de 3-0, wederom door Taha.

Na rust kwam de geijkte verwachting uit. PEC Zwolle hoefde niet meer, AZ probeerde wel wat, maar kon niet echt. Binnen het uur zorgde Dean Huiberts met een kopbal voor de 4-0.

Inschattingsfout


Er leek niks aan de hand, totdat Jong AZ door een enorme inschattingsfout van keeper Jasper Schendelaar de 4-1 scoorde door Mexx Meerdink. Ricuenio Kewal kwam daarna meteen ook in scoringspositie. Hij miste, maar die situatie deed even denken aan het thuisduel tegen Jong PSV, waarin PEC ook met 3-0 voorkwam. Toen PEC het wat liet lopen, kwam de Eindhovense ploeg met twee treffers nog dichtbij (4-2). Zover kwam het tegen Jong AZ niet. Het bleef 4-1.

Medujanin maakte het eindsignaal niet mee op het veld. Hij werd na 70 minuten gewisseld, iets dat niet zo gepland was. “Ik ben fit, geef nog steeds alles elke dag en kan spelen als de trainer mij nodig heeft. Ik weet wat mijn rol is, namelijk jonge spelers helpen. Zij moeten het doen en weten wat het is om elke week te spelen, ik niet meer. Mijn rol is prima, bewijsdrang heb ik niet meer.”

Telraam nodig

PEC heeft nu 24 duels gespeeld en 57 punten, Heracles speelde een wedstrijd minder, maar staat inmiddels op 10 punten door het verlies tegen VVV. Een telraam is nodig om het verschil met nummer drie Almere City te duiden. Promotie is nu toch wel zeker, de titel ook? “Je hebt geen gemakkelijke tegenstanders, dus je moet altijd alles geven. Dat geef ik die jonge jongens ook mee en vind ik ook een taak van mij”, besloot Medunjanin. “Maar deze voorsprong mogen we natuurlijk nooit meer weggeven.”

PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
PEC Zwolle - Jong AZ
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden