Ryan Thomas viel maandag tegen Jong Ajax geblesseerd uit.
Ryan Thomas viel maandag tegen Jong Ajax geblesseerd uit. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle speelt zowaar een keer gelijk. Winstpunt of is er toch sprake van ‘verlies’?

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Was de 0-0 maandagavond tegen Jong Ajax nu een winstpunt, omdat keeper Jasper Schendelaar in de laatste minuut een penalty pakte, of had PEC Zwolle als fiere koploper de ontmoeting maandagavond gewoon moeten winnen? “Ik denk dat als we deze wedstrijd een jaar geleden zouden hebben gespeeld, we ‘m verloren hadden”, aldus Ryan Thomas. “In die zin kun je het gelijkspel ook positief zien.”

(door Erik Riemens)

Het blijft een gegeven. Als Ryan Thomas op het gras blijft zitten om behandeld te worden, schiet er bij iedere PEC-aanhanger het zinnetje ‘als het maar niet de knie is’, door het hoofd. Zwolle kan in die zin rustig slapen. De middenvelder raakte maandagavond halverwege de eerste helft geblesseerd aan zijn hamstring. “Het zag er in eerste instantie ernstiger uit dan gedacht, hopelijk valt het inderdaad mee. Alleen weet ik niet of ik vrijdag tegen Jong AZ kan spelen”, liet een balende Thomas weten, want hij vond dat PEC het aan zijn stand verplicht was om de tiende winstpartij in successie te behalen.

Technisch verkeerd

“Je weet dat teams zoals Jong Ajax met heel veel jonge spelers na ruim een uur moe worden. Daar hadden wij van moeten profiteren, maar we speelden het in sommige situaties niet goed uit. Soms omdat we het technisch verkeerd deden en mentaal gezien, vond ik ons ook wat onvolwassen. Ondanks de gestopte penalty voelde dit niet als winst”, zo oordeelde de Zwolse middenvelder.
“Voor mij was het de eerste keer dat ik tegen een Jong team speelde en die jongens spelen natuurlijk niet voor niets bij Ajax. Het zijn stuk voor stuk geweldige voetballers. Daardoor was het een hele zware wedstrijd, maar toch hadden we hier moeten winnen. We waren hier niet gekomen voor één punt.”

Meest logische uitslag

Niettemin leek een gelijkspel gedurende de wedstrijd de meest logische uitslag van het treffen met de nummer zestien. Ondanks de puntendeling liep PEC ook nog eens uit op nummer drie Eindhoven, dat met 3-0 verloor bij Willem II. De voorspong is nu al vijftien punten. Jong Ajax begon met drie spelers in de basis, die zondag in het duel van Ajax 1 tegen Cambuur ook in actie kwamen. Brian Brobbey, Youri Regeer en Jorrel Hato, de pas 16-jarige linksback.

Buitenspelgoal

PEC trad aan met dezelfde elf en hoopte in de slotfase met Tolis Vellios opnieuw op een doeltreffende invalbeurt, maar zover kwam het niet. De eindstand van 0-0 was misschien ook wel de meest logische, want er was op De Toekomst geen peil op te trekken, wie deze wedstrijd naar zich toe zou trekken. Heel veel écht grote kansen waren er niet, Ajax noteerde een buitenspelgoal, Younes Taha had voor rust vrij voor de goal van Ajax veel meer moeten doen dan de bal naast lopen. Beide teams lieten zien dat ze voetballend veel in huis hadden, waren regelmatig kansrijk, al ging er in de eindfase voor beide doelen het nodige mis.

Aantal keren doldraaide

Het leek helemaal mis te gaan in de absolute slotfase voor PEC Zwolle. Sven Zitman, de vervanger van Thomas pakte zijn tweede gele kaart en veroorzaakte een strafschop. Ajax aanvoerder Christian Rasmussen, die vooral voor rust PEC verdediger Bart van Hintum een aantal keren doldraaide, zag zijn inzet gekeerd worden door keeper Jasper Schendelaar. Zo bleef het 0-0, een resultaat dat PEC Zwolle nog niet eerder noteerde dit seizoen. Het betekende ook het eerste puntenverlies sinds 28 oktober toen thuis met 0-1 van MVV verloren werd. Daarna volgde negen zeges. Het clubrecord uit 2011 werd dus niet verbroken.