Jasper Schendelaar hier in actie tegen VVV-Venlo
Jasper Schendelaar hier in actie tegen VVV-Venlo Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle recht rug tegen Roda JC en wint voor negende keer op rij: 1-2

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – En daar is de negende zege op rij. PEC Zwolle versloeg maandagavond in Kerkrade Roda JC met 1-2. Na het succesvolle dubbele programma tegen Top Oss (4-1 winst) en Roda JC is de voorsprong inmiddels opgelopen tot negen punten met een wedstrijd meer dan Heracles Almelo.

(door Erik Riemens)

De overwinning werd in de eerste helft in de steigers gezet en na rust verankerd. Lennart Thy en Thomas van den Belt scoorden vlak achter elkaar en staan nu allebei op tien treffers. Het doelpunt van Roda speler Lennard Hartjes deed PEC Zwolle diep in de tweede helft even wankelen, waarna de wedstrijd vervolgens leek dood te bloeden. Tot de laatste minuut, waarbij keeper Jasper Schendelaar een cruciale rol speelde met een wereldredding op een kopbal van Jamie Yayi Mpie. Daarvoor raakte Roda de paal door Boyd Reith en schoot oud-Zwolle speler Niek Vossebelt net voorlangs. PEC overleefde die hectische slotfase en kon zo weer drie punten bijschrijven.

Ruimte erachter

“Ja ik moest het laatste half uur wel aan de bak. Eerst bij wat voorzetten vanaf de zijkant, dat ging best wel goed en in de slotminuten die kopbal, die pakte ik denk ik wel goed. Je weet dat ze druk gaan geven, dan moet ik als keeper de ruimte erachter bespelen”, schetste Schendelaar zijn rol. Ondanks de tegentreffer blijft hij nog steeds de minst gepasseerde doelman in de Keukenkampioendivisie met 23 tegengoals.

Dat PEC nog in de problemen kwam, was behoorlijk onverwachts. Want hoe anders zag het er voor rust uit. PEC Zwolle domineerde vanaf de eerste minuut in een wel erg matig bezet Park stadion. Er lag op het middenveld en achter de laatste linie van Roda JC veel ruimte om te voetballen en dat deed PEC dan ook naar hartenlust.

Rustig uit

Al in de eerste minuut kopte Thy zonder resultaat op de Limburgse goal. Na ruim een half uur had de Zwolse spits wel succes en schoot hij hard raak in het dak van de goal: 0-1. Hierna bleef PEC het spelbeeld bepalen en was een tweede Zwolse treffer aanstaande. Die kwam er ook. Een langlopende aanval werd na ruim 35 minuten beheerst verzilverd door Van den Belt en dat betekende de 0-2. PEC speelde vervolgens het restant rustig uit.

Signaal af

In de tweede helft had PEC Zwolle wellicht gerekend op een stormloop van de ploeg van de nieuwe trainer Edwin de Graaf. Dat gebeurde niet. Pas toen Zwolle halverwege driemaal ging wisselen en daarmee onbedoeld een signaal afgaf dat de wedstrijd wellicht al gespeeld was, kwam de thuisploeg beter voor de dag. Spits Dylan Vente, tot die tijd compleet overklast door Thomas Beelen, stichtte gevaar.

Door een goal van Lennard Hartjes kwam Roda JC uiteindelijk terug in de wedstrijd, zonder vervolgens enorme kansen bij elkaar te spelen. Maar ook PEC kreeg weinig gedaan in aanvallend opzicht. Doordat Taha, Thomas en Lagsir naar de kant gingen, verdween de creativiteit uit de ploeg. Andermaal bleek dat invaller Gervane Kastaneer het verschil voorin niet kon maken en ditmaal liet coach Dick Schreuder supersub Tolis Vellios op de bank.

Dood maken

“Ik weet niet wat het precies is, maar we lopen dan toch te veel achteruit, terwijl we de wedstrijd eerder dood moeten maken. Er waren ook momenten dat we de 3-0 of 4-0 hadden moeten scoren. Dan hoef ik ook niet zo’n redding te maken. Ik ben in ieder geval blij dat ik het team heb kunnen helpen”, besloot Schendelaar.

Jasper Schendelaar hier in actie tegen Jong Ajax, de eerstvolgende tegenstander op maandag 6 februari.