Davy van den Berg in actie tegen Jong Ajax. "Nu is zaak voor mij om erin te blijven.” (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle krijgt thuis ook Jong Ajax er niet onder

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – In de eindfase van de eerste periode, rijdt PEC Zwolle zichzelf lelijk in de wielen. Na de 1-2 thuisnederlaag tegen ADO Den Haag, nog voor de interlandbreak, kwam Zwolle vrijdagavond niet verder dan 1-1 tegen Jong Ajax. Bovendien dupeerde PEC-doelman Jasper Schendelaar zijn ploeg door een vroege onnodige rode kaart. “We hebben een beetje een dubbel gevoel. Dit is niet het resultaat dat je hoopt, aan de andere kant als je 75 minuten met tien man speelt tegen zo’n goede ploeg als Jong Ajax, dan is dat best wel netjes”, analyseerde Davy van den Berg.

Het begin van de allereerste ontmoeting ooit tegen Jong Ajax, was te typeren als goed aan Zwolse zijde. PEC Zwolle kwam in de openingsfase met name over de linkerflank een aantal keren prima door en vooral Lennart Thy was gevaarlijk voor de goal. De Zwolse spits heeft het nog niet echt deze competitie en was op zijn zachts gezegd ongelukkig in de afwerking.

Daarna zorgde PEC keeper Jasper Schendelaar voor een kanteling van de wedstrijd. De doelman kwam totaal onnodig uit en raakte daarbij Jong Ajax spits Christian Rasmussen, scheidsrechter Clay Ruperti gaf Schendelaar de rode kaart, die wel te billijken viel.

Anders spelen
Trainer Dick Schreuder haalde Luis Ghörlich, die eerder al een gele kaart kreeg, naar de kant en invaller keeper Mike Hauptmeijer kwam onder de lat te staan. Hauptmeijer die in februari 2018 in het uitduel tegen PSV debuteerde (4-0) toen Mickey van der Hart vlak voor rust rood kreeg, speelde zo zijn tweede officiële wedstrijd in het eerste van PEC Zwolle. Het betekende wel dat PEC anders ging spelen. Dat gold ook voor Van den Berg: “Ik begon als wingback, maar kwam wat lager te staan en kon er met mijn acties niet meer overheen komen. Ik vind wel dat we het daarna met zijn allen goed opgepakt hebben.”

Nodige ruimte
Werd in de eerste helft vaak maar een gedeelte van het veld gebruikt door beide teams, na rust was er meer sprake van een open wedstrijd. En er ontstond de nodige ruimte, zeker ook voor PEC. Met de ingevallen Gabi Caschilli en Jordy Tutuarima voor Dean Huiberts en Lennart Thy kwam er wat snelheid en dreiging in de ploeg, alleen tot echte uitgespeelde kansen leidde dat niet. Haris Mendunjanin probeerde het eenmaal, probeerde het andermaal en schoot na 61 minuten dan toch raak (1-0).

Uit het niets
Hierna zakte PEC weer wat meer in en speelde het spel zich voornamelijk af diep op de helft van Zwolle. Thomas Beelen, niet fit genoeg om te starten, verving Medunjanin. Diezelfde Beelen kreeg vervolgens de gelegenheid om de wedstrijd te beslissen, maar zijn inzet was noch een voorzet noch een doelpoging. Jong Ajax had weliswaar meer de bal, maar kreeg eigenlijk helemaal geen kansen. Toch viel werkelijk uit het niets de gelijkmaker. Kristian Hlynsson loste een schot en dat plofte na 80 minuten zomaar achter Hauptmeijer.

Daarna probeerde PEC het echt wel, maar Landu en twee keer Caschilli kregen de bal niet langs Jong Ajax keeper Tom de Graaff. Het slotakkoord was voor Van den Berg, die keihard de paal raakte, maar gescoord werd er niet meer. Het was na Jong AZ voor de tweede keer dat hij in de basis begon.