Lennart Thy in actie tegen Helmond Sport. "We maakten te vaak slechte keuzes."
Lennart Thy in actie tegen Helmond Sport. "We maakten te vaak slechte keuzes." (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle doet wat het moet doen tegen Helmond Sport

· leestijd 1 minuut Sport

PEC ZWOLLE – Op papier was de opdracht gemakkelijk. Winnen van het laag geklasseerde Helmond Sport om zo in het spoor van koploper Heracles te blijven. Een driepunter zou ook nog eens bruggetje slaan met de nummer drie MVV, dat vrijdag verloor. PEC voldeed maandag zonder franje aan die opgave: 1-0. “Het was een moeizame wedstrijd, al had ik nooit het idee dat we gelijk zouden spelen of verliezen”, aldus Lennart Thy.

(door Erik Riemens)

Een thuiswedstrijd op maandagavond en dat ook nog eens om 21.00 uur. Het was weer eens wat anders. Tot nu toe speelde PEC tweemaal succesvol op de maandagavond. Uit tegen Jong AZ werd met 2-3 gewonnen en in Utrecht werd het 0-1. En ook toen was Thomas van den Belt de enige doelpuntenmaker. De middenvelder schoof maandag na een half uur spelen de 1-0 binnen en tilde zijn seizoensaantal naar zeven. Eentje meer dan Younes Taha en spits Lennart Thy, die beiden op zes treffers blijven staan. Thy: “Als we alles winnen, dan mag hij alles scoren. Vandaag lukte het mij niet, maar toch ben ik blij dat we gewonnen hebben.”

Wilde te veel

Het begin van PEC Zwolle was best behoorlijk. Basisspeler Samir Lagsir wilde vaak wat te veel, maar zorgde wel voor dreiging. De beste kans was voor Thy, die van dichtbij de bal niet voorbij Helmond Sport keeper Mike Havekotte wist te krijgen. Na exact half uur diende zich dan toch de 1-0 voorsprong aan. Van den Belt dribbelde door de zestienmeter en schoot met links de bal binnen. Younes Taha kreeg voor rust nog de mogelijkheid op de 2-0, maar Havekotte redde.

In de tweede helft veranderde er niet veel aan het spelbeeld. PEC was vaak aan de bal, maar van echt gevaar was amper sprake. Daarvoor leek het tempo te laag en werkte de ultra verdedigende opvatting van Helmond Sport ook niet mee. Thy was met een kopbal dichtbij de 2-0, die viel later overigens wel, maar invaller Thomas Beelen stond buitenspel. “We hebben het voorin niet goed uitgespeeld, dat lag niet aan het tempo, maar we maakten te vaak slechte keuzes”, vond de spits.
De allergrootste kans was echter voor Taha, die een volleyvoorzet van Jordy Tutuarima zo kon binnenschieten, maar hij schoot tegen Havekotte op. In de blessuretijd stichtte Helmond Sport het grootste gevaar, maar PEC doelman Jasper Schendelaar redde ternauwernood op de doellijn.

Blijft intact

Zo bleef het 1-0 en verstevigt PEC Zwolle de tweede plek op de ranglijst. Het verschil met de nummer drie MVV is opgelopen tot vijf punten. De achterstand op koploper Heracles Almelo blijft intact en bedraagt twee punten. Zondag 15 januari is het Heracles Almelo-PEC Zwolle. PEC start in 2023 de competitie op vrijdag 6 januari, thuis tegen Almere City, maar eerst wacht aanstaande vrijdag het uitduel tegen Roda JC.

PEC Zwolle - Helmond Sport was ook de memorial match. Voorafgaand herdacht PEC de in 2022 overleden supporters.
Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54