Trainer Olivier Amelink ziet hoe Leonie Vliek (rechts) het duel aangaat.
Trainer Olivier Amelink ziet hoe Leonie Vliek (rechts) het duel aangaat. Foto: Hans Smit

Ontwikkeling PEC Zwolle Vrouwen betaalt zich uit

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE -  Wie dacht afgelopen maandag een uitgedunde PEC Zwolle Vrouwen selectie aan te treffen op het hoofdveld van Berkum, zat er helemaal naast. “We trainden met zestien speelsters en twee keepsters. Goed trainen kan altijd”, aldus trainer Olivier Amelink.

(door Erik Riemens)

Tien selectiespeelsters van (Jong) PEC Zwolle zijn deze periode namelijk actief bij de diverse nationale teams. Een treffend bewijs van de ingeslagen opleidingsweg, waarbij gekozen is voor jonge, talentvolle regionale speelsters. Maar er is meer aan de hand.

Geheim

Zo zijn de PEC vrouwen na vier competitieduels in 2023 nog ongeslagen. Ook maakte het team in die wedstrijden meer goals (10) dan in de hele eerste seizoenshelft (7). En PEC hield dit jaar al twee keer de nul. Kortom, het gaat goed met PEC Zwolle. Wat is het geheim, als dat er al is?
Amelink snapt de vraag en beantwoordt ‘m met dat meerdere factoren een rol spelen. “Het is het gevolg van de ontwikkeling die we doormaken. Ik vond het spel tot de zestien meter aardig, maar we hadden moeite om tot échte kansen te komen. Daarin zijn we gegroeid, net als in het geven van tegendruk en het voorkomen van counters, want we liepen nogal eens in het mes. Nu zetten we agressiever druk, staan we beter en ook daarin laten we groei zien.”
“Wat ook meespeelt is dat de groep groter, completer en fitter is”, vervolgt de 29-jarige coach. “We hebben Imre van der Vegt en Mayke Lindner weer terug en Celien Tiemens komt er weer aan. We hebben nu meerdere speelsters waarover we kunnen beschikken.”

Juiste balans

Afgelopen zomer tekende Amelink een contract voor twee seizoenen bij PEC Zwolle. Daarmee maakte hij zijn entree in het vrouwenvoetbal. “Vanaf het allereerste begin werken we heel constructief, keihard en prettig met elkaar. In de eerste seizoenshelft zijn we zoekende geweest naar de juiste balans en samenstelling. Dat is nu ook steeds meer duidelijk, waarbij Leonie een andere rol heeft gekregen als rechtsbuiten met Danique Noordman onder haar. Eigenlijk begint het hele team nu vorm te krijgen.”
En Leonie, is Leonie Vliek, met haar 22 jaar al één van de ouderen bij PEC Vrouwen. Ze stopte in 2020 vanwege de combi werk en studie bij Isala. In december 2021 stapte ze weer in. “Ik was eerst rechtsback, kwam überhaupt wel vaak op en vulde dat samen in met Jeva Walk in. Zij wat meer de dribbels naar binnen, ik de diepte. Sinds de winterstop sta ik rechtsbuiten en in de laatste wedstrijd tegen Telstar scoorde ik twee keer.”
“Ook spelen we als team nu wat anders. Iets minder hoog druk, zodat we niet te veel ruimte weggeven achter onze laatste linie. De puzzel is iets meer gelegd. Soms kunnen kleine aanpassingen een groot verschil maken”, aldus Vliek.

Lat hoger

Amelink kijkt uit naar de tweede competitiehelft, die pas op vrijdag 10 maart verder gaat met een thuisduel tegen PSV. PEC bekert zondag in Nederweert in de achtste finale tegen Fortuna Sittard. “Mijn ambitie is nog steeds plek vijf, zes. Daar rekenen we elkaar niet op af. We staan nu zevende, zijn op de goede weg én groeiende, maar de lat kan nog hoger.”

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 22 uur geleden