Bram van Polen: "Nu breekt de tijd van finetunen aan."
Bram van Polen: "Nu breekt de tijd van finetunen aan." Foto: Pedro Sluiter

Van Polen: “Gretigheid van deze groep is mooi”

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE - PEC Zwolle is deze week halverwege de voorbereiding. Dinsdag 27 juni was de eerste gedenkwaardige training toen trainer Dick Schreuder zijn afscheid aankondigde. Twee dagen later stond Johnny Jansen voor de groep. Op zaterdag 12 augustus is de eerste competitiewedstrijd thuis tegen Sparta. “Fysiek staan we er goed op, nu breekt de tijd van finetunen aan”, aldus een volledig fitte aanvoerder Bram van Polen.

(door Erik Riemens)

PEC speelt zaterdag een besloten oefenduel om 13.00 uur tegen FC Emmen. Het zal wel 3-1 worden voor PEC, want met dat resultaat werd tot nu toe iedere wedstrijd afgefloten. Van Polen kan er wel om lachen. “We hadden het er eerder in de groep over. Het is ook echt een reeks. Eerst 3-1 winnen, dan 3-1 verliezen en vervolgens weer 3-1 winnen en verliezen.”

Goed voor ons

“Tegen Westerlo vond ik ons goed, tegen Sparta was het meer zoeken naar hoe krijgen we er druk op en hoe gaan we om met hun lopende mensen vanuit het middenveld. Eigenlijk hoop je in de voorbereiding tegen zo’n wedstrijd als tegen Sparta aan te lopen, omdat het ook wel een aantal punten duidelijk maakt. Je kunt hier wat mee. Ik denk dat dit wel even goed was voor ons.”
Wat ook langzamerhand duidelijk wordt, is dat PEC het seizoen ingaat met een ander systeem. In de laatste twee keer oefenduels werd geoefend met vier man achterop, met een sterke bezetting op het middenveld en afwisselend met Lennart Thy en Tolios Vellios als enige spits.

Sinds afgelopen week is daar aanwinst Ferdy Druijf bijgekomen. De 25-jarige aanvaller wordt gehuurd van Rapid Wien en maakte in 2020 faam als topschutter van de eerste divisie namens NEC. Druijf trainde maandag voor het eerst mee met de groep op de velden van SV Wissel. De selectie verblijft deze week traditiegetrouw in Epe en sluit het trainingskamp dus af met een wedstrijd tegen Emmen.

“Of het belangrijk is om dan een resultaat te behalen? Nee, vind ik niet. Je kijkt nu nog vooral naar het grotere plaatje. Hoe willen we gaan spelen, wat betekent dat voor de nieuwe jongens en wat geeft vertrouwen? Deze week werken we veel met beelden en is het finetunen. Dan is zo’n trainingskamp echt waardevol, omdat je daar heel veel tijd voor hebt”, schetst Van Polen.

Ingeramd

“Ik denk dat we er fysiek heel goed opstaan en wat ik heel mooi vind is de gretigheid in deze groep. Dat zat er al wel in, maar dat zie en merk je nu ook. Ik denk dat dat ook wel een van onze sterke punten is, dat continu naar voren willen en die intensiteit waarmee iedere keer getraind wordt. Dat is ook wel de verdienste van Schreuder en iets dat hij er echt in heeft geramd bij ons. Het gros had dat al wel, maar hij heeft écht iedereen daarin meegekregen en die lijn trekken we eigenlijk door”, aldus Van Polen, die het nu nog te vroeg vindt om Jansen langs de meetlat te leggen.
“Iedere trainer past zich ook wat aan aan de club. Zo werkt het wel een beetje. En of hij anders wil gaan spelen, daarin zijn we nog zoekende. Het kan dus best zo zijn dat we in de voorbereiding nog een keer 4-3-3 of 4-4-2 gaan spelen.”

Nog een maandje en dan acteert PEC weer in de eredivisie. “Dat is uiteindelijk wel waar je het voor doet, al vond ik een jaartje KKD ook echt wel leuk. Naast dat het anders was, speelden we de laatste jaren steeds tegen degradatie. En dat is echt zwaarder dan spelen voor promotie.”

Geld

“Daarnaast is winnen of verliezen bepalend voor de sfeer de week erna. En vergis je niet. Dat er nu veel geld binnen is gekomen is ook te danken aan een jaartje KKD. Want ik weet niet of jonge spelers als Belt (Thomas van den Belt, ER) en Beelen (Thomas, ER) die stap hadden kunnen maken als we onderin de eredivisie hadden gespeeld.”