Bram van Polen: "We moeten kijken naar het grotere plaatje."
Bram van Polen: "We moeten kijken naar het grotere plaatje." Foto: Pedro Sluiter

Van Polen: “We weten wel dat we beter kunnen”

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE -  PEC Zwolle gaat vrijdag op jacht naar zege nummer zes. Dat moet dan gebeuren in het thuisduel tegen Willem II. Een half dozijn winstpartijen achter elkaar betekent overigens nog geen unieke mijlpaal.

Volgens Statsperfom staat het clubrecord van PEC Zwolle op acht opeenvolgende overwinningen. Dat lukte in 1967 in de toenmalige tweede divisie en in 1976 in de eerste divisie inclusief één duel in het bekertoernooi. Vijf zeges uit vijf wedstrijden, het record uit 2013 in de eredivisie, is inmiddels dus wel geëvenaard. Om Willem II vrijdag te verslaan, moet er nog wel het nodige gebeuren, erkent PEC Zwolle captain Bram van Polen, die nagenoeg fit is na zijn achillespeesblessure. “We hebben de volle winst, staan bovenaan en dat hebben we zelf afgedwongen. Hier had iedereen vooraf voor getekend. Een voorbeeld is Telstar uit. Daar vallen er aan het eind van de wedstrijd nog twee spelers van hen op de grond met kramp, terwijl wij vol gas blijven doorgaan. Dat dwingen we zelf af.”

Slordig

“Alleen we weten ook dat het voetballend nog wel beter moet. Zeker als je kijkt naar afgelopen vrijdag. Ik denk dat tegen Den Bosch het eerste kwartier heel goed was. Misschien wel het beste begin dit seizoen, alleen kwam de goal wat uit de lucht vallen. Daarna waren we zo slordig aan de bal. En omdat Den Bosch alleen maar de lange bal speelde, werd het echt een ren- en vliegwedstrijd. Dat creëren we zelf ook hoor, omdat we zo slordig zijn in balbezit. Dat moet vrijdag dus beter.”
Van Polen wil niet echt spreken van een graadmeter tegen de Tilburgers, vorig seizoen ook nog eredivisionist. “Ik had dat wat meer tegen De Graafschap. Zo’n club als Willem II, die kennen we natuurlijk. Het is nu zo dat je met alle respect voor de clubs, veel nieuwe en onbekende spelers treft. Als je het zo bekijkt, is eigenlijk elke uitwedstrijd in de Keuken Kampioen Divisie een graadmeter, want die ploegen willen écht wel tegen ons. Je merkt gewoon dat er dan iets meer staat te gebeuren als wij op bezoek komen.”

Plaatje

Vrijdag moet het eerst gebeuren tegen middenmoter Willem II. Bij winst lonkt in de verte de eerste periodetitel, die over tien duels gaat. “Natuurlijk is de sfeer nu goed en wat ik mooi vind is dat de groep heel gretig is. Voetballend moet het beter, dat weten we en dat kunnen we ook. Alleen dat is wel een luxe probleem. Nu valt het ook eindelijk onze kant op. Wat wij vooral moeten doen is kijken naar het grotere plaatje en dat is dat we willen promoveren.”