Gervane Kastaneer strijdbaar als altijd. Dankzij een goal van hem won PEC Zwolle van Heracles: 3-2.
Gervane Kastaneer strijdbaar als altijd. Dankzij een goal van hem won PEC Zwolle van Heracles: 3-2. (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle triomfeert in wedstrijd die alles in zich heeft

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Waar haalde PEC Zwolle het ineens vandaan? Na vijf stroperige en soms ook slechte duels, waarin PEC maar vijf punten verzamelde en vorige week in Dordrecht door de bodem zakte, was het vrijdag tegen Heracles Almelo ongekend anders. In een wedstrijd waar alles inzat, won PEC het topduel, dat door toedoen van Heracles supporters nog een donker randje kreeg: 3-2.

In een vol Mac3Park stadion keken de toeschouwers elkaar na 25 minuten eens verveeld aan. Niets wees er namelijk op dat de nummers één en twee hun kunsten waardig lieten zien.

Lange bal

Dat had ook alles te maken met de speelstijl. Die van Heracles laat zich het best omschrijven als moedig voorwaarts. Keeper Michel Brouwer die keer op keer de lange bal afvuurt op spits Samuel Armenteros. De sterke spits zet dan vervolgens zijn medespelers aan het werk, onder wie de lopende Emil Hansson en Nikolai Laursen, die laatste zorgde nog voor het meeste gevaar.

En PEC Zwolle? Dat kwam in ieder geval behoorlijk beter voor de dag dan in Dordrecht, al was dat niet echt een prestatie. Toch viel het te prijzen hoe PEC het betere spel vervolgens omzette in rendement. Dat deed het met een aantal mutaties: Jasper Schendelaar keerde terug in de goal. Ook Rav van den Berg, Luis Görlich en Gervane Kastaneer stonden aan de aftrap,

Eerst was het Kastaneer, die met wat fortuin scoorde. Het was zijn eerste basisplaats in elf competitieduels. “Nee het is geen moeilijk seizoen voor mij. Ik weet dat ik Vellios en Thy voor mij heb staan. Dat betekent dat ik echt moet vechten voor mijn plek. En we winnen dit seizoen veel, dan hoeft de trainer weinig te veranderen. Zo is nu de situatie. Ik accepteer dat gewoon, daarvoor loop ik lang genoeg mee”, aldus de aanvaller die sinds lange tijd weer de volle negentig minuten speelde.

Ongekende voorsprong

De openingstreffer werd gevolgd door een tweeluik van PEC spits Lennart Thy. Eerst rondde hij na een heerlijke aanval een fraaie assist af van Görlich, gevolgd door een kiezelhard schot dat in het dak van het doel verdween: 3-0. En zo stond PEC in nog geen tien minuten tijd op een ongekende voorsprong tegen de koploper, die de laatste vijf duels wist te winnen. Helemaal euforisch ging PEC overigens niet de rust in. Samuel Armenteros maakte zich aan de zijkant sterk, schoot in de verre hoek raak: 3-1 en bracht zo de spanning wat terug.

Na de hervatting bleef het spel lang in evenwicht, al was PEC toch wel het meest gevaarlijk. Davy van den Berg schoot halverwege de tweede helft in het zijnet, Kastaneer kopte na een voorzet van diezelfde Van den Berg net over en Thomas van den Belt zocht het Heracles doel wat te hoog. Andersom deed Laursen dat ook, maar dat was het ook al wel wat de Almeloërs in de tweede helft aan de dag legden.

Ontvreemde spandoek

De Almelose aanhang liet zich daarna van de meest waardeloze kant zien, door vuurwerk én stoeltjes het veld op te gooien. Dat had ongetwijfeld te maken met het door Zwolle fans ontvreemde spandoek van Heracles supportersvereniging VAK’74, de daaropvolgende verijdelde onderlinge vechtontmoeting en het uitlokkende gedrag van de PEC supporters. Scheidsrechter Dieperink legde het spel dan ook een kleine tien minuten stil.

Kastaneer had daarna de 4-1 moeten maken, maar even later lag de 3-2 achter keeper Schendelaar door invaller Rigino Cicilia. Daarna ontstonden er hachelijke momenten voor de Zwolse goal, zeker omdat er door het oponthoud tien minuten extra tijd bijkwam. Thy en Kastaneer moesten het voorin maar uitzoeken, wat volgden waren wegroeiballen en de stille hoop dat de verlossende vierde goal zou vallen. Alleen dat gebeurde niet.

Pure vermoeidheid

“Ik had op een gegeven moment een sprintduel van eigen helft, ik ging alleen op de keeper af, maar ik kon niet meer. Pure vermoeidheid”, gaf Kasteneer nog toe. Met alles wat Zwolle in zich had trok het de zege uiteindelijk over de streep: 3-2, waardoor PEC nu tweede staat en de achterstand op periodekampioen Heracles reduceerde tot twee punten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding