Stan Wissink is blij bij en met ZAC.
Stan Wissink is blij bij en met ZAC. Foto: Pedro Sluiter

Spits Stan Wissink vindt dat ZAC vooral een vriendenteam is

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – ZAC is na drie gewonnen duels toch wel de verrassende (gedeelde) koploper in de tweede klasse I. En dat mede dankzij de 1-0 derbyzege zaterdag tegen Be Quick’28. Spits Stan Wissink (24) is nog wel zo reëel dat die positie aan het eind van het seizoen te hoog gegrepen is. “Met die versterkte degradatieregeling moeten we ons eerst maar veilig spelen.”

Je hebt dit seizoen gescoord tegen Hatto Heim. Zaterdag in de derby bijna je tweede toch?

“Ja, mijn goede vriend Max Stolte schoot de rebound binnen, nadat hun keeper de bal losliet. Dat was net voor mijn voeten. Het was echt zo’n wedstrijd waarin de ploeg die zou scoren, ook zou winnen. Er werden heel weinig kansen gecreëerd.”

Je bent na een uitstap naar HTC, weer terug bij ZAC. Waarom die keuze?

“Ik had gewoon weer zin om met mijn vrienden te spelen. En het bevalt goed, niet alleen omdat we bovenaan staan. We zijn een echt vriendenteam en dat is misschien niet iets dat je verwacht bij een eerste elftal, maar het is wel zo. Ik sta gewoon in de spits. Soms spelen we met één spits, dan weer met buitenspelers.”

Bij HTC nam je afscheid met een degradatie. Best bijzonder toch?

“Ik had het prima naar mijn zin en heb er goede seizoenen gehad. Die degradatie was absoluut niet nodig geweest. Echt onnodig, we hadden veel te veel kwaliteiten om eruit te vliegen. Daarna zijn er best wel een aantal jongens gestopt, dus misschien is een klasse lager nu juist wel beter voor HTC. Maar zoals ik al zei, de hoofdreden om van HTC naar ZAC te gaan, was om samen te spelen met mijn vrienden.”

Dat je kunt scoren is algeheel bekend. Maar wat voor type spits ben je nou eigenlijk?

“Ik ben wel snel en kan in en rondom het zestienmetergebied wel redelijk dodelijk zijn. Ook ben ik meer een spits van op de goede plek staan. Laat zes man passeren en dan scoren, maar aan mijn broertje Kay over, ha, ha. Hij is 18 jaar en heeft de overstap gemaakt naar HHC Hardenberg tot en met 23 jaar. Dat is soms bijna betaald voetbal.”

Je bent 24 jaar, hoe zit het eigenlijk met jouw carrièreplanning? Je top moet nog komen toch?

“Laat mij bij ZAC eerst maar een vaste waarde worden, doelpunten maken en een goed seizoen draaien. En laten we dan hopen dat in de toekomst iets moois voorbijkomt, maar daar ben ik nu niet mee bezig.”

Die Salverda Topscorerstrofee, daar heb je wel wat mee, is het niet?

“Jazeker, ik heb ‘m in 2019 gewonnen (Wissink scoorde toen 36 keer, ER) en volg het iedere week. Het afsluitend feestje is ook altijd heel gezellig. Leuk om allerlei voetballers ook eens op een andere manier te spreken dan op het voetbalveld.”

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.