Ferdy Druijf: "Ik speelde een slechte wedstrijd."
Ferdy Druijf: "Ik speelde een slechte wedstrijd." Archieffoto: Pedro Sluiter

Voetbal en vechtlust brengen PEC Zwolle opnieuw drie punten

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Met een bizarre 1-2 zege op concurrent Almere City, begint PEC Zwolle aan een vrije week en de aanloop naar de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles op zondag 17 september. Er is dus even tijd om bij te komen van een werkelijk wonderlijke voetbalmiddag.

(door Erik Riemens)

PEC verkwanselde zaterdagmiddag een voorspong, kwam goed weg met een niet gegeven strafschop, maar wist uiteindelijk toch te zegevieren in een tumultueuze slotfase waarin het duel gestaakt werd en invaller Anouar El Azzouzi rood pakte. Toen de polderkruitdampen opgetrokken waren, bleef er maar een Zwolse conclusie over: “Dit zijn drie heerlijke punten”, aldus aanvaller Ferdy Druijf.

Allereerst maar eens het stakingsmoment, diep in blessuretijd die zeven minuten duurde. Tolis Vellios had zojuist de 1-2 binnengekopt, maar scheidsrechter Nagtegaal spoedde meteen naar de zijkant. Werd hij door de VAR ontboden of was er wat anders aan de hand? Niemand leek het op dat moment te snappen, ook Druijf – die inmiddels gewisseld was – niet.

Kinderachtig

“Ik had het eerst niet door, maar er bleken twee bekertjes bier gegooid te zijn en daarom werd het gestaakt. Een principekwestie. Het zal wel het protocol zijn, maar ik vind het een beetje kinderachtig. Doe je ogen dicht als scheidsrechter, draai je om en laat het spel met nog een minuut te spelen gewoon doorgaan, denk ik dan.”

Terug naar de beginfase van de wedstrijd. Eigenlijk was er maar een ploeg die zich zaterdagmiddag meteen liet gelden en dat was PEC Zwolle, dat aantrad met bijna dezelfde basis als vorige week. De in de basis debuterende Anselmo Garcia Mac-Nulty verving de geblesseerde Lennart Czyborra. Voor de rest wijzigde PEC-trainer Johnny Jansen niets. Dat betekende onder andere weer met Lennart Thy en Ferdy Druijf achter elkaar.

Slechte wedstrijd

“Ik ben naar Zwolle gekomen om in de spits te spelen. Ik ben wel echt een nummer negen. Niet iemand die tussen de linies moet spelen”, aldus Druijfs uitleg over die wisselwerking. “We willen opbouwen, maar als dat niet gaat dan is mijn taak duels aangaan, ballen vasthouden en wegleggen. En ik ben er om te scoren. Dat had ik vandaag vlak voor rust moeten doen, maar ik schoot op de keeper. Daarom vond ik zelf dat ik een slechte wedstrijd speelde en niet zoveel van waarde was voor het team dan de afgelopen weken. Ook won ik te weinig duels. Dat moet ik allemaal voor mezelf evalueren.”

Volle bak

PEC Zwolle begon zaterdagmiddag om half vijf overigens grandioos. Al na vier minuten schoot Davy van den Berg groots binnen: 0-1. Wat volgde was een fase van dominant en doortastend voetbal, waarbij PEC alleen naliet om nog vaker te scoren. “Het was precies zoals we van tevoren bedacht hadden en wilden spelen”, ontvouwde Druijf het tactisch plan.
“Volle bak erop, tussen de linies spelen en doordraaien én kansen creëren. In de tweede helft wilden we dat doorzetten, alleen toen speelden we te vaak de lange bal, die we snel verloren. Net als de tweede bal. Dat gebeurde vorige week eigenlijk ook, dat is wel iets waar we meer aandacht aan moeten besteden.”

Na rust was het inderdaad af en toe de wereld op zijn kop. Almere, dat halverwege de eerste helft al wisselde, moest wel. En PEC Zwolle? Dat acteerde in de eerste helft met bravoure, daarna behoorlijk bleekjes. Mazzelen deed PEC ook, op het moment dat Garcia Mac-Nulty de bal tegen de hand kreeg, net binnen het Zwolse zestienmetergebied. Penalty oordeelde scheidsrechter Nagtegaal, maar hij werd teruggefloten door de VAR.
Geen strafschop dus, al was dat niet meteen het sein voor PEC om beter voor de dag te komen zoals voor rust. Almere had meer de bal, drukte Zwolle terug, maar de ploeg van trainer Johnny Jansen rechtte de rug.

Oer- en oliedom

Tot diep in de blessuretijd. Invaller Anouar El Azzouzi, die dramatisch inviel, gaf een corner weg die door Joey Jacobs ingekopt werd. Gekkenhuisfase één voor de thuisploeg, maar in de aansluitende aanval scoorde Tolis Vellios de 1-2 voor PEC Zwolle. Meteen daarna volgde een afkoelingsperiode van een paar minuten. Terwijl het gros van de Almeerse fans al naar huis ging, werd het duel hervat.
El Azzouzi liep oer- en oliedom nog tegen een rode kaart op, waarna de toegekende vrijebal maar net voorlangs scheerde voor de goal van keeper Jasper Schendelaar. Druijf zag het met lede en uiteindelijk lachende ogen aan. “Almere is een concurrent, dus de druk lag er wel wat op. Dan is dit natuurlijk een fantastisch resultaat.”

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14